Sorodne objave

 

V Vadbenem centru Vinka Beznika v Gotenici ta teden poteka mednarodno usposabljanje za zagotavljanje varnosti v železniškem prometu, ki ga z Evropskim združenjem železniških policij Railpol organizira slovenska policija. Usposabljanja se udeležujejo policisti in drugi policijski strokovnjaki iz 16 evropskih držav. Policiste sta danes, 4. septembra 2024, pred začetkom prve vaje pozdravila tudi namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle in državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin.

Vlak, izpod katerega se vije oblak dima, na travniku ob njem ljudje in policisti

Video: Mednarodno usposabljanje policistov posebne policijske enote

Eksplozija na vlaku, polnem potnikov, nato pa še oboroženi storilec

Policisti posebnih policijskih enot iz Španije, Srbije, Slovaške, Češke, Avstrije in Slovenije so danes, v prvi od petih vaj, ki se bodo zvrstile še v prihodnjih dneh, reševali eksplozijo na vlaku. Po scenariju je na železniško postajo v Gotenici pripeljal vlak. V istem trenutku je prišlo do prve eksplozije, takoj zatem še do druge, ki je povzročila požar.

Ko policisti prejmejo obvestilo o eksploziji, se na kraj dogodka pripelje več deset policistov posebne policijske enote. Po prvih podatkih se na vlaku nahaja približno 30 oseb, med njimi je več poškodovanih. Prva izmed nalog policistov je varovanje in reševanje življenj. Zato so policisti najprej zavarovali širšo okolico vlaka in poskrbeli za varnost, evakuirali potnike na varno mesto in nudili prvo pomoč poškodovanim, izvedli sekundarno triažo itd.

Policisti Posebne policijske enote med prenosom "ranjenca" z vlaka

Med potniki pa se je skrival tudi oboroženi storilec. Policisti so postopke ves čas izvajali preudarno in izjemno previdno, zato jih ni presenetilo, ko je eden izmed potnikov med evakuacijo izvlekel pištolo in začel groziti. Policisti so ga hitro onesposobili, mu odvzeli orožje in ga odpeljali v pripor.

Vaje so se v vlogi opazovalcev in ocenjevalcev udeležili člani Railpolove delovne skupine, ki so ves čas skrbno spremljali delovanje enot, njihovo usklajenost, izvajanje policijskih pooblastil itd.

Damir Urek, namestnik poveljnika Posebne policijske enote, daje izjavo novinarjem

Damir Urek, vodja usposabljanja in namestnik poveljnika Posebne policijske enote na Generalni policijski upravi

"Današnje usposabljanje se osredotoča na vadbo policistov posebnih policijskih enot. Vaja prikazuje eksplozijo na vlaku, o kateri so nas obvestili občani. Policisti so bili po prejetem obvestilu napoteni na kraj. Njihova naloga je bila najprej zavarovati kraj, nato vzpostaviti javni red in mir, če bi ga morda kateri izmed potnikov kršil, potem pa seveda pomoč, triaža. Reševalne službe namreč ne prihajajo v rdeče območje. Tu smo zato mi, policisti, ki pomagamo ljudem. Imamo vso potrebno opremo za nudenje prve pomoči. Na samem kraju tako vzpostavimo triažno mesto in oblikujemo zeleno cono, da lahko pridejo reševalci in še naprej nudijo prvo pomoč," je vajo komentiral Damir Urek, vodja usposabljanja in namestnik poveljnika Posebne policijske enote na Generalni policijski upravi, ki je bil tudi zadovoljen z delom mešanih ekip policistov iz različnih držav.

Skupna mednarodna usposabljanja so izjemno pomembna za usklajeno delo policistov

"Začetki Railpola segajo v leto 2004, ko so bile v delovanje združene le štiri države, zdaj pa imamo že kar 22 sodelujočih partnerskih držav; večina je članic EU, nekatere pa tudi ne, denimo Kanada in ZDA. Railpol je zelo operativno usmerjeno policijsko združenje in eden naših ključnih ciljev je izmenjava informacij in najboljših praks. Zato imamo pet delovnih skupin, ki sestavljajo jedro Railpola. Ena izmed njih je skupina Javni red in mir, ki vsako leto organizira usposabljanje Railex. Kot lahko vidite, so tukaj prisotni policisti iz različnih držav, ki morajo sodelovati pri izvedbi različnih vaj. To je kar kompleksno že zaradi različnih jezikov, ki jih policisti govorijo. Vendar pa je to realnost, s katero se srečujemo pri policijskem delu. Tokrat smo v Sloveniji in zelo nas veseli, da smo se zbrali tukaj. Slovenija je že mnogo let pomembna članica Railpola. Sodeluje v skoraj vseh delovnih skupinah in v to vlaga veliko truda. Zelo veseli smo za priložnost, kot je današnja, da lahko tukaj skupaj vadimo," je izpostavil John Laene, sekretar Railpola.

Sekretar Railpola med izjavo za medije na prizorišču vaje

John Laene, sekretar Railpola

"Na terenu policisti različnih držav sodelujemo s skupnimi patruljami. Ko gre za mednarodno akcijo, vlaki denimo vozijo iz ene države v drugo, vsaka od enot pa vodi le polovico celotne, mešane ekipe. Ključna težava je zakonodaja. Dejstvo je, da če je področje našega dela zakonodajno dobro urejeno, policisti lahko prečkajo mejo in uporabijo svoja pooblastila. Zato si prizadevamo za vzpostavitev skupnega, splošnega zakona, ki bi policistom olajšal delo," je še dodal Laene.

Pred začetkom vaje domače in tuje policiste pozdravilo vodstvo notranjega ministrstva, policije in Railpola

"Glede na to, da sem že imel priložnosti v Franciji tudi sam organizirati usposabljanje Railex, ki se ga je udeležilo 200 udeležencev, se zavedam, kako zahtevno je koordinirati samo usposabljanje, vso logistiko, reševalne službe, medijska zaprosila itd. Zato vem, koliko truda ste vložili v to mednarodno usposabljanje in koliko zapletov rešili, da smo dobili tako izjemen dogodek," je uvodoma dejal generalni sekretar Railpola Jean-Bertrand Pothin in dodal, da je tovrstno usposabljanje med evropskimi policijami in Railpolom izjemno pomembno: "Omogoča nam, da delimo dobre prakse z intervencij na železnicah, tako v ozkih prostorih vagonov, kot tudi na tirih, kar je ključno, da smo pripravljeni za vse vrste varnostnih situacij, od povsem normalnih, do izjemno občutljivih in zahtevnih, kar zahteva posebna policijska znanja in veščine."

Jean-Bertrand Pothin med nagovorom pred vajo

Generalni sekretar Railpola Jean-Bertrand Pothin

"V slovenski policiji smo ponosni, da nam je bila zaupana organizacija tega pomembnega usposabljanja. Železniški promet znova postaja vse pomembnejša oblika transporta, tako z vidika potniškega kot tudi tovornega prometa. Da bi bil ta varen, je vloga policij izjemno pomembna. Žal pa so se varnostne razmere v svetu, tudi v evropskih državah, v zadnjih letih spremenile. Soočamo se z nekaterimi izzivi, ki jih še deset ali dvajset let nazaj ni bilo. To od vseh nacionalnih policij zahteva, da prilagodimo svoj način dela. Predvsem pa od nas zahteva, da se povezujemo na mednarodni ravni. Kriminal žal ne pozna državnih meja. Vsaka varnostna grožnja se lahko hitro prelije iz ene države v drugo. Zato je nujno, da znamo skupaj usklajeno odreagirati takrat, ko štejejo sekunde," je izpostavil namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle.

Namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle med uvodnim nagovorom

Namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle

"Takšna mednarodna usposabljanja so vsekakor dobrodošla, tako zaradi standardizacije policijskih postopkov in skupnega učenja, kot tudi zaradi izmenjave izkušenj iz svojih držav. Namreč, čeprav prihajamo iz različnih okolij, imamo vse policije na svetu skupen cilj - to je omogočiti ljudem varen življenjski prostor. To je naše poslanstvo. Le varen človek lahko brez strahu hodi po ulici, gre v trgovino, pusti otroke v šoli, potuje. Naša naloga je, da ustvarjamo varno družbo," je še dodal Ciperle.

Državna sekretarka na notranjem ministrstvu med nagovorom, ob njej stoji tolmačka

Državna sekretarka na notranjem ministrstvu Helga Dobrin

"Pred nami je pomembno večdnevno mednarodno usposabljanje, na katerem boste izkušnje, spretnosti in znanje združili pripadniki posebnih policijskih enot iz šestih držav z namenom učinkovitejšega odzivanja na različne varnostne situacije v javnem prostoru in izboljšanja varnostnih standardov. Danes bomo tako priča skupni vaji, v kateri se boste pripadniki posebnih policijskih enot urili v odzivanju in ukrepanju v primeru eksplozije na vlaku. To je scenarij, za katerega si vsi želimo, da bi ostal zgolj teoretičen. Žal pa nas realnost prepogosto opomni, da temu ni tako. Prav zato je današnja vaja zelo pomembna – da preverimo odziv ter izpopolnimo veščine in znanja, s katerimi bomo takšno varnostno situacijo, če bi do nje dejansko prišlo, pričakali kar najbolje pripravljeni," je dejala Helga Dobrin.

Mednarodno usposabljanje bo potekalo cel teden

Mednarodno usposabljanje Railex poteka v Gotenici cel teden. Včeraj, 3. septembra, je bil organiziran posvet Railpolove delovne skupine za področje javnega reda, ki so se ga udeležili člani delovne skupine, predstavniki policij iz Nizozemske, Francije, Portugalske, Latvije, Srbije, Belgije, Poljske, Češke, Slovaške, Nemčije, Avstrije, Bolgarije, Madžarske, Romunije, Španije in Slovenije. Glavne teme delovnega posveta so spotterstvo med varovanjem športnih prireditev, žeparstvo na vlakih, oprema policistov za vzpostavljanje in vzdrževanje javnega reda ter uporaba milejših prisilnih sredstev.

Policisti in kršitelji ob vlaku

V naslednjih dneh se bo okoli 50 policistov iz Slovaške, Češke, Španije, Srbije, Avstrije in Slovenije udeležilo še štirih praktičnih usposabljanj, in sicer bodo teme transport nezakonitih prebežnikov, spremljanje organiziranih navijaških skupin na vlaku, protest na območju železniške infrastrukture in situacija z aktivnim strelcem na železniški postaji.

Tuji policisti ocenjujejo, da so takšna skupna usposabljanja izjemno dobrodošla: "Nihče si ne želi takšnih situacij, a dejstvo je, da se z njimi lahko srečamo kadarkoli"

"Vaja, kot je bila današnja, je zelo pomembna za naše delo, saj se s takšno situacijo lahko srečamo kadarkoli, denimo na vlaku ali v njegovi okolici. S prvim scenarijem, ki smo ga vadili danes, to je eksplozija na vlaku, se seveda ne srečujemo vsakodnevno in se pravzaprav doslej še nismo. Vendar pa nam takšna vaja lahko pomaga, da izboljšamo svoje delo, če se kaj takega morda res zgodi. Neprecenljivo je, da lahko vadimo skupaj kot mednarodni tim na mednarodni ravni," je dejal policist češke posebne policijske enote Evžen Pešek.

"V zadnjem času smo pripadniki različnih policijskih posebnih enot za javni red in mir sodelovali skupaj na olimpijskih igrah v Franciji in na evropskem nogometnem prvenstvu v Nemčiji. V Španiji smo z železnico povezani s Portugalsko in Francijo in zelo pomembno je skupno delovanje na meji, če se pojavi težava. To je v tem obdobju ključno zaradi možnosti terorizma," je izpostavil policist španske posebne policijske enote Daniel Castillo.

Policisti med prijetjem storilca na tleh ob vlaku

"Pri današnji vaji je bistveno, da skupaj vadimo in pridobivamo izkušnjo skupnega delovanja. Ključno je tudi, da se usklajeno odzivamo in da je rezultat našega dela enak. Največja težava je navadno jezik, vendar pa nam je, kot vidite, uspelo. Med samo vajo sicer ni veliko pogovora, pomembna pa sta koordinacija in usklajeno delovanje," je pojasnil avstrijski policist posebne policijske enote Markus Peyrl.

"Današnja vaja je za nas zelo pomembna, saj nimamo vsakodnevno priložnosti delati z drugo policijsko enoto, še zlasti z enoto iz druge države," se je s kolegi iz tujine strinjal tudi slovaški policist posebne policijske enote Erik Štefanek.

"Do sedaj nismo imeli tovrstne izkušnje. Prvič sem v Sloveniji, navdušen sem, kako so nas slovenski kolegi sprejeli, kako so organizirali in pripravili tole vajo," je poudaril srbski policist posebne policijske enote Dušan Lekić in dodal, kako pomembno je, da policije krepijo tovrstno mednarodno sodelovanje.

Šest policistov posebnih enot iz različnih držav - stojijo, v ozadju železniški vagon

Policisti posebnih policijskih enot: Evžen Pešek iz Češke, Markus Peyrl iz Avstrije, Daniel Castillo iz Španije, Dušan Lekić iz Srbije, Erik Štefanek in Peter Maršala iz Slovaške

Organizacija skupne mednarodne vaje Railex čast za slovensko policijo

Slovenska policija je že od leta 2019 članica Railpola, mednarodne organizacije združenja železniških policij. Predstavniki slovenske policije pa v okviru Railpola delujejo v več različnih delovnih skupinah.

Za organizacijo tokratnega mednarodnega usposabljanja Railex je bila slovenska policija izbrana izmed petih držav, in sicer na podlagi dosedanjega dela v združenju Railpol in predstavljenih praks, opreme, načinov usposabljanj in izvajanja nalog posebne policijske enote.

Organizaciji in udeležba na tovrstnih usposabljanjih je enkratna priložnost za standardizacijo dela posebnih policijskih enot sodelujočih držav in izmenjavo prepotrebnih izkušenj oziroma taktik in metod policijskega delovanja.

 

Railpolov logo