Sorodne objave

 

Na 4. mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta, ki je potekal med 26. in 28. marcem na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, se je s pestro zbirko policijskih insignij in opremo, ki so jo nekdaj uporabljali slovenski policisti oziroma miličniki, predstavila tudi policija.

IMG 8815

Obiskovalci so si lahko ogledali številne našitke in policijske kape različnih svetovnih policij iz zasebne zbirke Franca Novaka, komandirja Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana, ki se z zbirateljstvom aktivno ukvarja že od leta 1992. "Ko se je leta 1992 menjala uniforma miličnikov, sem se odločil, da eno obdržim za spomin. To me je pritegnilo, da sem začel aktivno zbirati tudi policijska pokrivala, našitke ipd. iz različnih svetovnih policij," je dejal Novak, ki ima danes v svoji zbirki več sto različnih kosov policijskih insignij.

IMG 8892

Na ogled smo postavili tudi nekdanjo miličniško uniformo in uniformo, ki so jo nosili orožniki - varuhi javnega reda in miru v avstroogrski monarhiji. Veliko zanimanja je požela tudi uniforma nekdanjega prometnega miličnika, ki je značilna po svoji beli barvi.

IMG 8849

 Obiskovalci so si lahko ogledali tudi starodobni motor prikoličar iz leta 1953, ki ga je nekoč uporabljala prometna milica.

IMG 8861

Nekdanja uniforma miličnika (okoli leta 1950)


Collecta je prireditev, kjer se srečajo evropski zbiratelji in trgovci, ki hranijo in prodajajo zbirke s področij filatelije, numizmatike, kartofilije, militarije, antikvitet, gramofonskih plošč, stripov itd.