Sorodne objave

 

S pestro zbirko policijskih insignij in opreme, ki so jo nekdaj uporabljali takratni slovenski miličniki, se na 6. mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta predstavlja tudi policija. Sejem, ki je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani svoja vrata odprl danes, 23. marca, lahko obiščete vse do nedelje, 25. marca.

IMG_1371

Večji del zbirke je last Franca Novaka (desno), sicer komandirja iz Ljubljane. Radovednim obiskovalcem je danes z veseljem predstavil svojo bogato zbirko našitkov in kap policij z vsega sveta.


Collecta je prireditev, kjer se srečajo evropski zbiratelji in trgovci, ki hranijo in prodajajo zbirke s področij filatelije, numizmatike, kartofilije, militarije, antikvitet, gramofonskih plošč, stripov itd. Policisti smo tokrat predstavili tudi nekaj zanimivih predmetov iz zgodovine organov za notranje zadeve.

IMG 1294

Uniforma nekdanjega orožnika


Obiskovalci Collecte si lahko ogledate številne našitke in policijske kape različnih svetovnih policij iz zasebne zbirke Franca Novaka, komandirja Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana, ki se z zbirateljstvom aktivno ukvarja že od leta 1992 in ima danes v svoji zbirki več sto različnih policijskih insignij.

IMG 1298

Zbirka policijskih našitkov iz Združenih držav Amerike


Na ogled smo postavili tudi motorno kolo BMV R 51 s prikolico iz leta 1953, ki ga je nekoč uporabljala prometna milica. Registrirano je kot policijsko motorno vozilo P 01-18. Prva registracija v Sloveniji je iz leta 1963. Delovna prostornina motorja je 490 cm3 in 19 kw. Že v milici smo ga uporabljali izključno za promocijo. Prikolica je bila kasneje dograjena k osnovnemu modelu. Motorno kolo, ki je bilo restavrirano leta 1999, je tehnično brezhibno in v voznem stanju.

IMG 1287

Na Collecti si lahko ogledate tudi starodobni policijski motor.


Na razstavnem prostoru policije si lahko ogledate tudi tudi nekdanjo uniformo miličnika in uniformo, ki so jo nosili orožniki - varuhi javnega reda in miru v Avstro-ogrski monarhiji. Veliko zanimanja je požela tudi sodobna policijska uniforma, ki jo danes uporabljajo slovenski policisti.

IMG 1340

V zbirki Franca Novaka se najde tudi službeno pokrivalo policije Dominikanske Republike.


Razstavni prostor policije lahko na zbirateljskem sejmu Collecta obiščete vse do nedelje, 25. marca. Vljudno vabljeni!