Sorodne objave

 

Ob 4. juniju, nacionalnem dnevu krvodajalstva, je včeraj, 3. junija 2009, Rdeči križ Slovenije organiziral novinarsko konferenco, na kateri je sodeloval tudi predstavnik policije.

Policisti se namreč pod sloganom Varujemo, darujemo, rešujemo vsako leto množično udeležujemo skupnih krvodajalskih akcij in tudi tako pomagamo pri reševanju dragocenih človeških življenj.

Na novinarski konferenci, ki jo je vodil generalni sekretar Rdečega križa Slovenije mag. Janez Pezelj, sta poleg predsednika RKS Franca Koširja sodelovala tudi dr. Dragoslav Domanović, vodja oddelka za preskrbo s krvjo Zavoda RS za transfuzijsko medicino, in višji policijski inšpektor iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Anton Hribar.

slika rk 4 6 2009

Udeleženci novinarske konference na sedežu Rdečega križa Slovenije v Ljubljani


Policija z Rdečim križem Slovenije organizirano sodeluje že skoraj deset let. Krvodajalskih akcij so se, kot je na novinarski konferenci povedal Anton Hribar, najprej udeleževali slovenski prometni policisti, ki so bili leta 2001 pobudniki in organizatorji prve skupne krvodajalske akcije v policiji z naslovom Krvodajalska akcija policistov prometnikov in pod sloganom Varujemo, darujemo, rešujemo.''Policisti nismo le tisti, ki kaznujemo, temveč smo tudi ljudje, ki radi pomagamo, predvsem tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo,'' je še dodal Hribar.


Zvočni posnetek izjave Antona Hribarja (mp3)  


Policistke in policisti iz različnih policijskih enot so nato izrazili željo, da se tudi sami pridružijo krvodajalski akciji, in število policistov, ki so darovali kri, je iz leta v leto raslo. Policija se je z  Rdečim križem Slovenije in Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino namreč takrat dogovorila za tri termine na leto, ko se lahko delavci policije v vseh regijskih transfuzijskih centrih organizirano udeležijo skupnih krvodajalskih akcij.

Samo prve letošnje krvodajalske akcije v marcu 2009 se je udeležilo več kot 300 delavcev policije. V lanskem letu se je vseh treh skupnih krvodajalskih akcij Varujemo, darujemo, rešujemo, ki so bile organizirane marca, junija in novembra 2008, ter izredne krvodajalske akcije avgusta 2008 (več o tej akciji v prispevku Visoka zavest policistov za sočloveka) udeležilo več kot 900 krvodajalcev iz policije.

Visoka udeležba in izredno dober odziv policistov dokazujeta, da so policisti pripravljeni pomagati pri zagotavljanju zadostne količine krvi za vse tiste, ki jo za ozdravitev zaradi nesreč, poškodb in podobnih razlogov nujno potrebujejo.

 

 Darovanje krvi je humano in plemenito dejanje, ki rešuje življenja. Darujte kri tudi sami.