Med Ministrstvom za notranje zadeve, Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino je podpisan dogovor o medsebojnem sodelovanju pri spodbujanju in razvijanju krvodajalstva.

Pomanjkanje zalog krvi, s katerim se trenutno soočajo v slovenskih bolnišnicah, lahko resno ogrozi življenje poškodovancev in bolnikov, ki nujno potrebujejo krvne komponente. Za zagotavljanje vseh potreb po krvi Rdeči križ Slovenije organizira izredne krvodajalske akcije, katerim se pridružujeta tudi Ministrstvo za notranje zadeve in policija.

IMG 1447

V Zavodu za transfuzijsko medicino je tako 13. in 14. avgusta potekala izredna krvodajalska akcija zaposlenih na MNZ in policiji.

IMG 1404

Kako in kje lahko darujete kri?

Možnost darovanja krvi imate na vseh transfuzijskih oddelkih v Slovenskih bolnišnicah in na Zavodu za transfuzijsko medicino, hkrati z akcijo pa se lahko vpišete tudi v register prostovoljnih, nesorodnih darovalcev kostnega mozga in Slovenija-transplanta za darovanje organov.

Za vse, ki se udeležujete krvodajalskih akcij, velja, da mora od zadnjega darovanja krvi preteči najmanj tri mesece za moške in štiri mesece za ženske.

Pred darovanjem krvi je treba zajtrkovati lahek obrok, brez maščob, po odvzemu krvi pa se boste okrepili z malico.

IMG 1416

Odvzem krvi traja približno sedem ali osem minut, posamezniku pa odvzamejo 400 ml krvi. Poseg ni boleč, pravijo darovalci, prvič je morda prisotnega zgolj malo strahu.

IMG 1432

Na podlagi 2. odstavka 169. člena Zakona o delovnih razmerjih pa ima uslužbenec, zaradi darovanja krvi, tudi pravico do odsotnosti z dela, na dan, ko prostovoljno daruje kri.

Več o krvodajalsvu lahko najdete tudi na spletnem naslovu Rdečega križa in Zavoda za transfuzijsko medicino.

IMG 1442

Leta 2007 se je treh krvodajalskih akcij (marca, junija in novembra) skupaj udeležilo več kot 850 uslužbencev MNZ in policije. Letos beležimo porast krvodajalcev saj se je že prve krvodajalske akcije, ki je potekala marca udeležilo več kot 370 krvodajalcev.

Nadalje so naše moči oprte predvsem v mlade predstavnike policijskih vrst, zato je bila februarja letos organizirana krvodajalska akcija za kandidate za policiste. Želja organizatorjev je, da bi vsaka generacija kandidatov v procesu šolanja imela vsaj enkrat možnost darovati kri pod okriljem policije.

IMG 1463

Delavci ministrstva za notranje zadeve in policije predstavljajo pomemben potencial možnih krvodajalcev. Velik vpliv dajejo tudi neposredni vodje enot, ki s svojim zgledom pripomorejo, da se za tovrstno humanitarno noto odločijo tudi ostali uslužbenci.

Kaj menijo o krvodajalstvu, smo povprašali tudi nekaj krvodajalcev:

IMG 1378

David Pučko, organizator krvodajalske akcije
"Ministrstvo za notranje zadeve oziroma policija sodeluje pri organizaciji krvodajalskih akcij od leta 2005. Na leto organiziramo tri ali štiri akcije. Letos bomo novembra organizirali še eno, saj želimo pridobiti čim več novih, mladih krvodajalcev. Zato bomo delali tudi na novih kandidatih, ki bodo septembra prišli v Tacen, in morda tako pridobiti nove krvodajalce. Že narava našega poklica je takšna, da pomagamo ljudem, z darovanjem krvi pa naredimo še en korak naprej, pri pomoči sočloveku."

IMG 1389

Iztok Štucin, direktor PU Postojna
"Kri darujem redno, dvakrat ali trikrat letno, že nekaj let. Danes je bil to moj 30 odvzem. Krvodajalec sem se odločil postati nekoliko zaradi tradicije, saj je bil tudi oče redni krvodajalec, nekoliko pa zaradi čuta do sočloveka in morda jo bom nekoč tudi sam potreboval. Med policisti je zelo razvita zavest, da je biti krvodajalec dobro. Moje vodilo je, darujmo, dokler smo zdravi, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo kri tudi sami potrebovali."

IMG 1385

Zdravko Kovač, PU Postojna
"Pred leti sem kar redno daroval kri, zdaj se mi je zdelo prav, da spet pridem. Ni življenja brez krvi, prometnih nesreč je veliko, zato se mi zdi pomembno, pomagati sočloveku. Ni nujno, da prideš darovati kri zgolj ob takšnih akcijah, dovolj sta že samozavest in volja, da daruješ, pomagaš in morda tudi rešiš kakšno življenje."

IMG 1412

Maruška Višnikar, Služba generalnega direktorja policije
"Danes kri darujem drugič, prvič sem jo pred tremi leti. Nič me ni bilo strah in nič mi ni bilo slabo. Pri darovanju pomisliš nase, kako bi bilo, če bi kri sam potreboval. Želim, da bi se čim več policistov odločalo za darovanje krvi, saj se dobro z dobrim vrača."

IMG 1446

Robert Šumi, Služba generalnega direktorja policije
"Na krvodajalski akciji sem osmič in to mi pomeni možnost, da lahko nekomu pomagam. Sicer ni prijeten občutek, ko te zbodejo, ampak greš čez to in ti ni težko. Mislim, da tovrstne akcije še spodbujajo ljudi k darovanju, sicer pa menim, da se policisti zavedajo, kaj to pomeni. Občutek za sočloveka, da mu lahko pomagaš, in da narediš nekaj zase - dobro delo."