Sorodne objave

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je včeraj, 9. julija 2007, obiskal tudi Letalsko policijsko enoto, ki letos praznuje 40. obletnico ustanovitve.

V spremstvu ministra za notranje zadeve Dragutina Mateta, namestnika generalnega direktorja policije Matjaža Šinkovca, pomočnika direktorja Uprave uniformirane policije GPU Marka Gašperlina, direktorja Policijske uprave Kranj Jožeta Mencina in poveljnika Letalske policijske enote Vojka Robnika si je predsednik vlade Janez Janša ogledal delovne prostore in helikopterje te policijske enote. Vodstvo LPE je ob tej priložnosti predstavilo tudi svoje delo in opremo.

jansa08


Začetek delovanja LPE sega v leto 1967, ko se je takratni Republiški sekretariat za notranje zadeve odločil, da s pomočjo slovenskega gospodarstva kupi prvi helikopter. Tako je Slovenija 19. maja 1967 dobila prvi slovenski in prvi policijski helikopter, znamke Agusta AB 47 J2A, imenovan Burduš, ki je podnevi opravljal naloge nadzora in urejanja cestnega prometa, nadzora državne meje, pomagal pri odkrivanju in zasledovanju storilcev kaznivih dejanj, za lažje oblike dela pa ga je uporabljalo tudi gospodarstvo. Decembra 1967 je bila usposobljena prva ekipa za reševanje v gorah, tri mesece kasneje pa so z Burdušem prvič aktivno reševali pod plazom zasutega turnega smučarja. Iz uporabe je bil umaknjen spomladi leta 1984, danes pa je shranjen v hangarju Letalske policijske enote kot starodobnik.

jansa09

jansa10


Kasneje je bilo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana slovesno odprtje novega potniškega terminala, obenem pa so javno obeležili preimenovanje letališča.

jansa02

jansa04

jansa06


Foto: Tomaž Ramoveš