Sorodne objave

 

Potem ko je vlada prejšnji teden sprejela odločitev, da se helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP) ter medbolnišnični helikopterski prevozi in helikopterski prevozi otrok v inkubatorjih dolgoročno izvajajo kot državna aktivnost z zrakoplovi policije, smo včeraj, 11. junija 2024, podrobneje predstavili aktivnosti za sistemsko ureditev tega področja.

Novinarska konferenca. Z leve: mag. Senad Jušić, Boštjan Poklukar, dr. Valentina Prevolnik Rupel in Denis Kordež

"Verjamem, da bo slovenska policija z operativnimi zmogljivostmi in izkušnjami naloge HNMP uspešno in učinkovito izvajala," je na včerajšnji novinarski konferenci na sedežu Letalske policijske enote dejal generalni direktor policije mag. Senad Jušić. Ob njem so sodelovali še minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel in državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Denis Kordež.

Za HNMP bo vzpostavljena ustrezna infrastruktura v dveh bazah, na Brniku in v Mariboru

"Veseli me, da se po več letih ta policijska naloga spet vrača v policijo," je povedal minister Poklukar: "V Ministrstvu za notranje zadeve in Policiji smo že pristopili k aktivnostim za celovito in dolgoročno ureditev tega področja ter k sodelovanju povabili strokovnjake iz različnih resorjev. Za izvajanje HNMP bo vzpostavljena ustrezna infrastruktura v dveh bazah – na Brniku in v Mariboru. Obstoječo bazo na Brniku bomo povečali in prilagoditi prostore za osebje, ki bo izvajalo HNMP, na letališču v Mariboru pa bo treba postaviti novo infrastrukturo. V ta namen bo slovenska policija zaposlila tudi nove pilote in letalske tehnike."

Ogled policijskega helikopterja

Helikoptersko nujno medicinsko pomoč bo izvajala namenska flota helikopterjev

Po besedah ministrice za zdravje dr. Valentine Prevolnik Rupel bo država dobila namensko floto helikopterjev in bo vzpostavila pogoje za delo v bazah, kar bo omogočilo hitrejše in bolj učinkovito reševanje življenj: "To pomeni nadgradnjo nujne medicinske pomoči in lahko skrajša čas prihoda pacientov v ustrezno bolnišnično oskrbo, kar bistveno izboljša možnost preživetja pri hudo bolnih in poškodovanih."

Reševanje v gorah pa bosta tudi v prihodnje skupaj izvajali policija in vojska

Do vzpostavitve celovitih zmogljivosti Policije bo naloge HNMP še naprej izvajala Slovenska vojska s svojimi zrakoplovi. Izjema bo reševanje v gorah, ki ga bosta tudi v prihodnje skupaj izvajali slovenska policija in Slovenska vojska.

Več informacij v sporočilu MNZ: Sistemsko urejamo helikoptersko nujno medicinsko pomoč