Sorodne objave

 

Zadnje štiri dni sta posadki Policije in Slovenske vojske s helikopterji pomagali pri obvladovanju obsežnih požarov v Severni Makedoniji. Ob pristanku na na vojaškem delu letališča na Brniku sta ju danes, 20. julija 2024, pozdravila generalni direktor policije mag. Senad Jušić in namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Uroš Paternus.

Generalni direktor policije na platoju brniškega letališča stoji pred postrojenimi policisti in vojaki

Generalni direktor policije se je sodelujočima ekipama ob tej priložnosti zahvalil za predanost in neomajno voljo pri gašenju požarov v Severni Makedoniji. "Vaše delo v resnično izjemno zahtevnih razmerah je bilo neprecenljivo in je odmevalo daleč preko meja naše države," je poudaril.

Posadki sta v Severni Makedoniji od 16. julija 2024 s helikopterjema pomagali gasiti gozdne požare, sodelovali sta pri evakuacijah ljudi z ogroženih območij in pomagali pri dostavi vode prebivalcem. Svoje znanje in pogum sta obe ekipi dokazali v zahtevni evakuaciji skupine ljudi, ki jih je obkrožil ogenj; na ta način so sedmim osebam rešili življenje.

Tričlanska posadka policijskega helikopterja Agusta Westland AW 169 S5-HPL je pri tem opravila več kot 18 ur gašenja in na območje požara odvrgla več kot 50 ton vode, pri čemer se je soočala z izzivi, kot sta oddaljenost vodnih virov in otežen dostop do goriva.

Na letališču po pristanku: vojaški helikopter AS AL 532 Cougar in policijski helikopter Agusta Westland AW 169 S5-HPL

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić je posadkama izrekel dobrodošlico ob vrnitvi v domovino ter se jima zahvalil za napore in pogum: "Samo nekaj ur nazaj se je tudi Slovenija soočala s požarom na Krasu; podobnemu smo bili priča že pred dvema letoma, ko so se naše policijske enote izkazale kot nepogrešljiv člen v sistemu zaščite in reševanja. Tudi takrat, leta 2022, je imela na kraju gašenja požara poleg ostalih policijskih enot pomembno vlogo prav Letalska policijska enota. Takrat je Sloveniji priskočila na pomoč tudi Severna Makedonija, zato pozdravljam odločitev vlade, da zdaj, ko so se makedonski kolegi tudi sami znašli v stiski, tudi mi pomagamo njim."

Povezane vsebine

Letalska policijska enota