Sorodne objave

 

Zaradi neresničnih in zavajajočih navedb o nakupu namenskih reševalnih helikopterjev v enem od medijev objavljamo odziv Policije.

Namigovanja o potencialni netransparentnosti in domnevnem vplivanju kogarkoli na razpisne pogoje za nakup novih namenskih reševalnih helikopterjev so neutemeljena. Postopek poteka strogo v skladu z zakonodajo o javnem naročanju, izbran pa je odprti tip postopka, ki dovoljuje, da bo lahko vsak izmed zainteresiranih subjektov na podlagi obvestila o javnem naročilu oddal svojo ponudbo. Merilo za izbor ponudbe in oddajo javnega naročila bo tehnično ustrezna in ekonomsko najugodnejša ponudba, ki bo omogočala celovito izvajanje dejavnosti HNMP.

V skladu z Zakonom o javnem naročanju je bilo opravljeno predhodno preverjanje trga, ki je bilo namenjeno zgolj pridobivanju informacij o razpoložljivih možnostih na trgu in nima nobenega vpliva na razpisne pogoje. Zato noben proizvajalec ni v prednostnem ali favoriziranem položaju. Ravno tako v članku ne drži podatek, da ima lahko vsak pilot le "dve licenci" za letenje s helikopterji. Pilot ima lahko neomejeno število "licenc" oziroma ratingov, ki mu dovoljujejo letenje na več različnih tipih zrakoplovov.

Policija bo dejavnost HNMP izvajala s helikopterji, ki bodo izbrani na javnem razpisu. Kateri tip helikopterja bo izbran in za kakšno ceno, se bo torej videlo šele po pridobitvi ponudb, redkobesednost glede podrobnosti postopka pa služi kot varovalka, da se prepreči morebitne zlorabe ali nepravilnosti ter zagotovi enakopravna obravnava vseh potencialnih ponudnikov.