Sorodne objave

 

Dežurna ekipa za reševanje v gorah je s policijskim helikopterjem včeraj, 16. junija 2024, opravila štiri zahtevna reševanja in v zdravstvene ustanove prepeljala več poškodovancev. Obravnavani so bili pohodniki ter udeleženka soteskanja in jadralni padalec.

Izrez iz videa: Štiri reševanja v enem dnevu

Oglejte si video: Štiri reševanja v gorah v enem dnevu

Na Kriških podih je reševalna ekipa s policijsko helikoptersko posadko posredovala že takoj zjutraj in s transportom gorskih reševalcev ter dveh tujcev, 32-letnih čeških državljanov, v Trento zaključila dvodnevno reševanje, ki se je odvijalo v okolici Razorja. Eden od tujcev se je zaradi neustrezne opreme že v petek poškodoval na Sedlu Planja, nato pa sta oba odlašala s klicem na pomoč vse do sobotnega popoldneva, ko sta obtičala nad snežišči. Pohodnik si je pri zdrsu na skalnati poti poškodoval nogo. Policijski helikopter je zaradi slabega vremena v soboto kljub več poskusom lahko pomagal samo s transportom reševalcev pod kraj nesreče, ti pa so nato izvedli zahtevno klasično reševanje in tujca do nedelje zjutraj varno prenesli do spodnjega Kriškega jezera, kjer jih je prevzel helikopter.

Reševanje na melišču - gorski reševalci oskrbujejov rdečih uniformah oskrbujejo ponesrečenca in nalagajo v vrečo za prevos s helikopterjem.

Na območju Gorenje Trebuše je nato ekipa s policijskim helikopterjem rešila 70-letnega moškega, državljana Slovenije, ki je padel v Paternolijevi grapi proti Poldanovcu. Med hojo se mu je pod nogami odlomila skala. Posadka helikopterja je zaradi velike zahtevnosti terena in globine grape pri dvigu ponesrečenca v helikopterski vreči morala uporabiti vseh 88 metrov jeklenice, težave pa je povzročal tudi veter, ki je na višini lebdenja helikopterja pihal s hitrostjo okoli 40 km/h.

V tretjem primeru je ekipa posredovala v nesreči pri soteskanju v kanjonu Sušec pri naselju Srpenica na Bovškem. Okoliščine kažejo, da je 43-letna madžarska udeleženka soteskanja pod nadzorom vodnika neprevidno skočila v vodo in si poškodovala nogo. Tudi v tem primeru je bila zaradi zahtevnosti terena in globoke grape za reševanje uporabljena skoraj celotna dolžina jeklenica. Tujka je bila ustrezno opremljena, vodnik pa je imel zahtevana dovoljenja.

Ravno ob pristanku na Brniku ob 20.40 pa se je posadka policijskega helikopterja z ekipo odzvala še na četrto reševanje in obravnavala tudi nesrečo jadralnega padalca na Planjavi pri Kamniškem vrhu. Okoliščine pri jadralnem padalcu kažejo na težave s padalom in na padec z višine na strmo travnato pobočje.

Vsi ponesrečenci so bili ustrezno oskrbljeni in prepeljani v zdravstvene ustanove. Tuja krivda ni bila ugotovljena v nobenem primeru. Nihče od poškodovanih po podatkih policije ni življenjsko ogrožen.

Gorski reševalec, pripadnik Letalske policijske enote, se vzpenja v policijski helikopter med letom

Ob tej priložnosti policisti ponovno opozarjamo na veliko previdnost, pazljivost, opremljenost, zbranost in odgovornost. Gore so namreč daleč, tudi če se rešuje s helikopterjem.

Povezane vsebine

Nasveti za pohodnike, planince in gornike