Sorodne objave

 

Na podlagi sprejetega dogovora med URSZR, MZ, SV, GRZS in Policijo, Letalska policijska enota s 1. junijem 2024 začenja z izvajanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči v okviru poletnega dežurstva v ekipi za helikoptersko reševanje v gorah. Termini dežurstev so na podlagi usklajenega razporeda razdeljeni med helikopterske posadke Slovenske vojske in Policije, dežurstvo, v katerem bo zagotovljena po ena dežurna posadka s helikopterjem v takojšnji pripravljenosti za potrebe reševanja v gorah, pa bo trajalo do konca septembra.

Letalska policijska enota bo naloge zaščite in reševanja opravljala z novimi helikopterji tipa AW169, ki jih je mogoče uporabiti za ta namen in ki so opremljeni z vitlo, tovorno kljuko, reflektorjem in zvočnikom. Člani letalske posadke bodo dva pilota, tehnik letalec, zdravnik in gorski reševalec letalec ter policist gorske policijske enote.

V lanski poletni sezoni so helikopterske posadke obeh državnih prevoznikov (SV in Policije) v obdobju od začetka junija do konca septembra opravile 185 reševanj v gorah in pomagale okoli 250 ljudem. Umrlo je 9 pohodnikov, pet zaradi padca ter po dva zaradi zdrsa in bolezni. V približno četrtini primerov pa so bili reševani nepoškodovani. V nevarnih situacijah so se največkrat znašli, ker so se izgubili, zaplezali ali pa so onemogli. Posadke helikopterjev so v najbolj obremenjenih dnevih opravile tudi po 6 reševanj dnevno.

Od skupno 185 helikopterskih reševanj jih je policija s helikopterji opravila 87. S helikopterji je bila policija aktivna tudi med lanskimi avgustovskimi poplavami, ko je pomagala in rešila še 286 drugih ljudi.

Tudi v poletnih mesecih med glavno planinsko sezono pa previdnost v gorah ni odveč, saj je kljub navidezno varnim razmeram v visokogorju še precej veliko snega. Posamezna pobočja in snežišča so lahko tudi poledenela, kar se je pokazalo tudi pri zadnjem reševanju na Prisojniku, kjer je bil pod snegom tudi še led. In takih območij je v gorah še veliko. Zato, opozarjamo: kar je lepo, ni nujno tudi varno.

Da bi bili pohodniki v gorah varni, zato pozivamo k previdnosti, ustrezni informiranosti, opremljenosti, pripravljenosti in odgovornosti. V gore hodite vsaj v dvoje, tako da je vedno zraven nekdo, ki lahko pomaga; z napolnjenim telefonom; turo prilagodite in prilagajajte vremenu - kadar je vreme slabo, pohod prestavite; in se vpisujte v knjižice planinskih koč in vrhov, saj se tako ob morebitni nesreči in iskanju zmanjša območje iskanja ali reševanja. Če se vseeno na turo odpravite sami, pa pred odhodom domačim ali prijateljem sporočite, kam točno greste, dinamiko vzpona in sestopa ter okvirno uro vrnitve. Če se kaj spremeni, jih s tem seznanite. Kjer je sneg, je potrebna še zimska oprema.

Opozarjamo pa tudi na uporabo mobilnih telefonov, previdnost pri fotografiranjih (zaradi padcev) in premišljeno uporabo aplikacij. Navigacija naj bo le pripomoček (in ne nadomestek!) uradnim zemljevidom, markacijam in planinskim potem.

Povezane vsebine

Nasveti za pohodnike, planince in gornike (preventivni nasveti policistov)

Varneje v gore poleti (preventivni nasveti Planinske zveze Slovenije)