Sorodne objave

 

Letalska policijska enota je z ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije za reševanje v gorah v letošnji poletni sezoni, ki se je začela 1. junija, v gore in na druge zahtevne terene s helikopterji na pomoč poletela že v 103 primerih. Samo minuli vikend se je odvilo kar 10 helikopterskih reševanj, še tri nesreče, v katerih je reševal policijski helikopter, pa so se zgodile tudi včeraj.

Reševanja preko vikenda so bila opravljena na Skuti, grebenu Košute v Karavankah, na Dobrči, v Podbrdu, Trenti, na poti čez Plemenice, Veliki Babi, Mali Mojstrovki in Kamniškem sedlu, včeraj pa še na Planiki, Kredarici in poti čez Žmavčarje nad Kamniško Bistrico. Obravnavana sta bila dva smrtna primera, dva pohodnika sta se huje poškodovala, še pet je bilo lažje poškodovanih, v dveh primerih sta bila razlog za reševanje bolezen in slabost, v enem pa nezmožnost nadaljevanja poti.

IMG 20240727 WA0008

Najbolj tragična sta bila predvsem zadnja dva tedna, ko so v gorah umrli štirje ljudje. Smrtne nesreče so se zgodile v Loški steni, kjer je iz alpinistične smeri padel alpinist, nato pa še na Ratitovcu, poti čez Plemenice in neoznačeni poti čez Žmavčarje. Tudi te tri nesreče so se zgodile zaradi padcev.

Z gora je bilo prepeljanih 150 ljudi in pes zaradi ugriza kače. Dve reševanji sta trajali dva dneva, eno - zadnja zelo zahtevna iskalna akcija gorskih reševalcev in policije na območju Kamniško-Savinskih Alp - pa celo več dni. Udeleženci iskanja so opravili izjemno zahtevno delo in pregledali velik teren. Moškega so našli kamniški gorski reševalci.

IMG 20240806 WA0007

Največ nesreč se je zgodilo zaradi padcev in zdrsov, sledijo pa reševanja zaradi bolezni, slabosti in onemoglosti, nepoznavanja terena, odlomov in kotaljenja skal ter reševanja zaplezanih in prestrašenih pohodnikov.

Pohodniška sezona je še daleč od svojega zaključka, zato znova pozivamo k dobri pripravi na turo, opremljenosti, previdnosti, veliki odgovornosti ter zmernim in varnim odločitvam. Gore naj ne bodo poligon za preizkušanje psihofizičnih zmogljivosti. To je unikaten prostor, ki ima svoje zakonitosti in vrednote. Ljudje smo tisti, ki se jim moramo podrediti, jih ceniti in se varovati. Pomembno je, da se zavedamo svojih zmožnosti in omejitev ter se temu ustrezno prilagodimo. Slovenske gore so krušljive, zahtevne in ponekod nepredvidljive.

IMG 20240810 WA0016

V gore hodite vsaj v dvoje, dobro opremljeni in psihofizično pripravljeni, s polnim mobilnim telefonom in vključenimi lokacijskimi storitvami. Domače ali prijatelje seznanite, kam točno greste in koliko časa vas ne bo. Izbirajte označene poti, na katerih se počutite varno in ki ste jih zmožni opraviti. Po vzponu bo namreč ob določeni stopnji utrujenosti potreben še sestop v dolino. Pričakujte možnost nenadnih sprememb vremena, dodatna obremenitev v tem trenutku pa je tudi huda vročina.

IMG 20240810 WA0024

Preudarno načrtujte svoje poti, stopajte previdno in pazite nase!

Povezane vsebine

Nasveti za pohodnike, planince in gornike