Sorodne objave

 

Letalska policijska enota je z dežurno ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) v nedeljo, 15. septembra 2024, z območja Triglava evakuirala dve tuji pohodnici, ki sta se zaradi poslabšanja vremena in snega že v petek zatekli v Dom Valentina Staniča pod Triglavom.

Razmere se namreč niso toliko izboljšale, da bi lahko varno sestopili, poleg tega pa za sestop v zimskih razmerah tudi nista imeli ustrezne opreme. V visokogorju je sneg, ponekod je podlaga tudi ledena. Zato sta ju Policija in GRZS z dežurno ekipo v nedeljo popoldne s helikopterjem prepeljali v dolino. Reševanje je zelo oteževal močan veter.

Reševanje dveh tujih pohodnic, pogled iz zraka na zasneženi Dom Valentina Staniča

Helikoptersko reševanje pohodnic 15. septembra 2024

Na območju Triglava pogrešan 33-letni pohodnik

V ponedeljek, 16. septembra, pa na širšem območju Triglava potekajo aktivnosti za izsleditev tujega pohodnika, ki se včeraj ni vrnil v dolino. Po naših podatkih je šel moški v gore sam, na Triglav pa naj bi se iz doline Krma odpravil s petka na soboto. Prenočil je na Kredarici. Policijske aktivnosti potekajo v s sodelovanju z gorskimi reševalci GRS Mojstrana in policijskim helikopterjem z dežurno ekipo GRZS za reševanje v gorah.

Pohodnik, star 33 let, naj bi nosil sivozelena oblačila, ima kratke rjave lase in nahrbtnik, najverjetneje moder. Več podatkov trenutno nimamo. Njegovo vozilo je bilo najdeno na območju doline Krma.

Vse, ki bi pogrešanega pohodnika opazili ali kar koli vedeli o njem, prosimo, to sporočijo na najbližjo policijsko postajo ali Policijsko postajo Kranjska Gora (04 582 07 00) ali pokličejo na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Opozorilo pohodnikom

Policisti opozarjamo, da razmere v gorah niso več poletne, ampak že zelo zimske in zato nevarne! V visokogorju je sneg, ponekod je podlaga lahko ledena, že nekaj dni pa vztrajajo tudi zelo nizke temperature, megla in ponekod zelo močan veter. Vidljivost je ponekod zelo slaba.

Nujna je popolna zimska gorniška oprema, pri čemer opozarjamo, da t. i. mini derezice niso ustrezna gorniška oprema in naj se uporabljajo zgolj za položnejše, široke in uhojene poti, ki nimajo bočnega naklona. Dokler se razmere ne umirijo, pohodnikom z manj izkušnjami vsekakor odsvetujemo vzpone po zahtevnih in zelo zahtevnih poteh.

Najbolj odgovorna in varna pa je zagotovo odločitev, da turo prestavite na kasneje, ko se bo vreme stabiliziralo in nevarnost zdrsov zmanjšala, saj v teh pogojih ni vredno tvegati!

Povezane vsebine

Nasveti za pohodnike, planince in gornike