Sorodne objave

 

Slovenijo so včeraj, 19. januarja 2024, zajele obilne snežne padavine, ki so bile izrazite tudi v gorskem svetu, kjer količina novozapadlega snega še dodatno slabi povezanost snežne odeje. Zapadlo je do 40 cm novega snega. Močan severni veter je sneg prenašal ter gradil klože in zamete. Zaradi nizkih temperatur bo preobrazba snega upočasnjena. Razmere so zato zahtevne in težko predvidljive, kot takšne pa lahko vztrajajo dalj časa.

20231221 134848

Video: Zaradi obilnega sneženja v gorah močno povečana nevarnost snežnih plazov 

Kritično količino novozapadlega snega sicer lahko predstavlja že od 10 do 20 cm visoka nova snežna odeja. Sneg se običajno preobraža nekaj dni, zrnjenje pa je odvisno od temperature. Nižja kot je temperatura, počasnejša je preobrazba snega, zelo nevarne pa so tudi nenadne hitre otoplitve. Nevarna so lahko že pobočja z le 15-stopinjsko naklonino.

Že dalj časa nevarnost predstavljajo tudi kložasti plazovi, ki jih ustvarja veter. Sneg na kložah je trd in zbit, pod njim pa je običajno mehka plast snega. Kložast plaz se lahko sproži sam ali zaradi vpliva obremenitve smučarja ali pohodnika. Zadnji tak primer je bil v začetku januarja, ko je kložast plaz v vzhodni grapi Tošca odnesel tri alpiniste. Dva alpinista sta bila poškodovana, uničen pa je bil tudi del njihove zaščitne opreme.

video begunjscica

Video: Nevarno turno smučanje na Begunjščici takoj po obilnem sneženju

Vir: Zavod za varstvo pred snežnimi plazovi

Že včeraj pozno popoldan je bilo na območju Begunjščice opaženo nevarno in zelo tvegano vedenje turnih smučarjev, ki so spust z gore po zelo nestabilnem pobočju opravili takoj po novozapadlem snegu. Gre za izredno nevarno in neodgovorno početje, ki ga v naslednjih dneh zaradi varnosti odsvetujemo tudi izkušenim obiskovalcem gora.

20240117 135628

V kar 90 % pohodnik ali turni smučar plaz sproži sam. Reševanja so zelo zahtevna in tvegana.

Na plazovitih območjih izvajajte preizkuse stabilnosti snežne odeje in uporabljajte plazovni trojček (žolna, lopata, sonda) ter zaščitno opremo. Vsak, ki gre pozimi v gore, mora biti dobro pripravljen, informiran in opremljen.

Nestabilne in nevarne razmere lahko vztrajajo dalj časa.

Povezane vsebine

Razmere v gorah so zimske, zato pohodnike opozarjamo na dobro predhodno pripravo, ustrezno opremo in dodatno previdnost

Ekstremno smučanje - nasveti

Nasveti za pohodnike, planince in gornike