Sorodne objave

 

Gorski policisti in policisti Letalske policijske enote smo skupaj s predstavnikom Planinske zveze Slovenije opozorili na številne pasti obiskov gora v tem času. Na ture v zimskih razmerah se je treba namreč dobro pripraviti.

20231215 130022 Zrinski Omerzu Brajnik

Zvočni posnetek izjave Mateja Brajnika, vodje Gorske policijske enote

Zvočni posnetek izjave Damjana Omerzuja, Planinska zveza Slovenije

Zvočni posnetek izjave Igorja Zrinskega, pilota v Letalski policijski enoti

"V gorah so že nekaj tednov zahtevne zimske razmere, ki jih zaznamujejo nizke temperature, veter, sneg, led, kratek dan, megla in večinoma zaprte planinske koče. Te in druge specifike dajejo zimi v visokogorju upravičen sloves nevarnega obdobja. Zato odhod v gore zahteva natančne predpriprave, veliko izkušenj, dobro in ustrezno opremo, predvsem pa veliko mero previdnosti, ki do določene mere lahko izravna marsikatero nevarnost," so 15. decembra 2023 opozorili predstavniki Gorske policijske enote, Letalske policijske enote in Planinske zveze Slovenije.

Ne glede na debelino snežne plasti je sneg že ustvaril okoliščine, ki močno dvigajo stopnjo nevarnosti

Stopnja nevarnosti snežnih plazov je trenutno zmerna. V sredogorju je snega malo, več pa ga je v visokogorju, kjer debelina snežne odeje nad 2.000 m nadmorske višine hitro narašča.

Ne glede na debelino snežne plasti pa je sneg že ustvaril okoliščine, ki močno dvigajo stopnjo nevarnosti. Kjer ga je malo, se srečamo s poledenelimi zaplatami, kjer ga je več, pa sneg ustvarja klože, je različno sprijet, prekriva poti in se na določenih mestih tudi akumulira oziroma nalaga. Grebeni so spihani in poledeneli ali trdi. Z vsakim sneženjem se razmere spreminjajo, zato bo nevarnost nesreč in snežnih plazov z vsakim sneženjem in spremembo večja. Izredno nevarna so že v aktualnih razmerah prečenja izpostavljenih pobočij in vrhovi z napihanim snegom zaradi opasti.

Tragične nesreče v lanskem januarju dokazujejo, da so lahko gore pozimi nevarne kljub navidezno dobrim razmeram in primerni opremi pohodnikov

Lani je snežni plaz nesrečo povzročil že v začetku decembra, ko so bile snežne razmere podobne letošnjim, stopnja nevarnosti snežnih plazov pa majhna. Plaz je takrat v Turskem žlebu odnesel dva planinca. Oba sta bila huje poškodovana. Bolj tragičen je bil lanski januar, ko je življenje v gorah izgubilo kar šest pohodnikov. V petih primerih je šlo za nesreče, v enem pa za zdravstveno stanje pri planincu. Navedene gorske nesreče so se zgodile kljub navidezno dobrim razmeram in primerni opremi. Dva gornika sta padla z Malega Triglava, še dva sta se smrtno ponesrečila v bohinjskih gorah na Komni, eden pa je zdrsnil in umrl območju Kamniškega sedla v Kamniško-Savinjskih Alpah. Zato tudi že pri majhni nevarnosti velja velika previdnost.

IMG 20231215 WA0002

Reševalno-iskalna akcija na območju Hruške planine

Primer dveh neprimerno opremljenih pohodnikov, ki sta se minuli teden izgubila in se poškodovala na območju Hruške planine

Zima je "zobe" pokazala tudi prejšnji teden, v nedeljo, 10. decembra, ko je po prejetem dopoldanskem obvestilu o dveh poškodovanih osebah na območju Hruškega vrha stekla iskalno-reševalna akcija, saj sta se izgubili. Tuja državljana smo iskali v izjemno zahtevnih razmerah, s helikopterjem Slovenske vojske in na klasičen način. Na različnih višinah je bila različna podlaga. Nižje sta se menjala suha in mokra podlaga, višje in v senčnih grapah pa sneg in led. Njune sledi so vodile od višine okoli 1.700 do okoli 1.400 metrov nadmorske višine in se tam ponovno začele vzpenjati nazaj proti pobočju Javorji nad Mojstrano, kjer so ju pozno popoldne, ko se je že začelo temniti, reševalci nazadnje našli. Bila sta obnemogla in podhlajena. Pred tem sta hodila po nevarnem brezpotju z visokimi skalnimi skoki, kjer je teren strm, kamnit, leden in prepaden ter zahteva alpinistično opremo. Na območju slapa Presušnik se je eden od tujcev tudi poškodoval, ko se je po nevarnem terenu spuščal brez opreme in skakal čez visoke skalne skoke v grapo. Oba sta bila pomanjkljivo opremljena, oblečena in obuta.

Usposabljanje LPE s plazovno zolno Video izrezUsposabljanje LPE s helikoptersko plazovno žolno

Kaj sodi v osnovno opremo pohodnikov pozimi?

Pred turo preverite razmere, naredite natančen načrt in preverite, ali imate vso opremo, tako osnovno kot posebno tehnično opremo. Osnovno opremo predstavljajo dobri pohodni čevlji, kakovostna in rezervna oblačila, rokavice, kapa, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, topli napitki in hrana.

Nujen del opreme so tudi zemljevid, čelna svetilka, prva pomoč, telefon s polno baterijo in alufolija za zaščito pred podhladitvijo. Podobno funkcijo, kot jo ima alufolija, ima lahko tudi velika plastična vreča.

IMG 2224f69ddb6a043f9f84722cac272f95 V

Plazovni trojček: plazovna žolna, sonda in lopata

Obvezen del tehnične opreme vsakega gornika v tem času je plazovni trojček, ki ga sestavljajo plazovna žolna, plazovna sonda in plazovna lopata. Plazovna žolna je namenjena iskanju lokacije zasutega v plazu, s plazovno sondo se določa lega ponesrečenca v plazu, plazovna lopata pa je namenjena izkopavanju in reševanju zasutega. Plazovni trojček je uporaben samo kot komplet, treba pa ga je znati tudi uporabljati.

Za gore pozimi pa sta nujna še dva druga "trojčka", in sicer:

  • dereze, cepin, čelada

Pri derezah je treba ločevati med pravimi derezami in kramžarji (tudi verigice ali male derezice). Dereze so namenjene goram, kramžarji pa sprehodom v nižinskem svetu.

  • ustrezna psihofizična kondicija, pravilna uporaba opreme in izkušenost pri gibanju v zimskih razmerah

Opremo večina pohodnikov že ima, do nesreč pa prihaja predvsem zaradi neizkušenosti in neznanja pri njeni uporabi ter nezmožnosti ocenjevanja in prilagajanja razmeram na terenu. Zato je ključen tudi ta tretji "trojček", ki pa zahteva tudi največ napora, ker se ga je potrebno priučiti.

Z znanjem in primerno opremo zmanjšamo subjektivne nevarnosti, z dobro pripravljenostjo in izkušnjami pa se naučimo prepoznavati objektivne nevarnosti v gorah. Znanje in izkušnje gorniki lahko dobivajo na ustreznih tečajih ali pa si za turo zagotovijo pomoč registriranih planinskih in gorskih vodnikov.

VIDEO Pozimi v gore nasveti 5

Dereze, cepin in čelada, obvezna oprema.

Vprašanja, ki si jih je treba zastaviti še pred odhodom v gore

Pred odhodom v gore si vedno postavimo več vprašanj, ki določajo stopnjo tveganja. Med njimi so naslednja.

  • Kam grem in ali je izbrana pot primerna moji pripravljenosti?
  • Ali sem v zadnjem času že bil na turi enake zahtevnosti?
  • S kom grem na turo?
  • Kakšno je trenutno vreme, kakšne so razmere neposredno na kraju in kakšna je napoved?
  • Kakšni so izbrana pot, teren, podlaga in stopnja nevarnosti snežnih plazov?
  • Koliko časa bom potreboval za pot?
  • Ali imam vso potrebno opremo in ali jo znam uporabljati?
  • Ali je na poti planinska koča in ali je odprta?
  • Ali me lahko kaj preseneti?

Še nekaj "zlatih zapovedi" in dejstev

  • Otrok ne izpostavljajte nevarnostim!
  • Nesreče se dogajajo predvsem zaradi neizkušenosti pri uporabi opreme in zaradi pomanjkljivega znanja ter nezmožnosti ocenjevanja dejanskih razmer.
  • Izkušnje si je treba nabirati postopoma in na lažjih turah.
  • Informacije je treba pridobiti pri preverjenih oziroma zanesljivih virih.
  • Oprema je dostopna, znati pa jo je treba tudi pravilno uporabljati.
  • Pravilna izbira in uporaba gorniške opreme sta življenjskega pomena.
  • Oprema ob nepravilni uporabi izgubi svojo funkcijo.
  • Hoditi je treba vsaj v dvoje.
  • Nujni sta res velika previdnost in visoka stopnja odgovornosti vsakega posameznika in skupin.
  • Če se kljub vsem pripravam in varnostnim ukrepom zgodi nesreča, takoj pokličite številko za klice v sili 112.

Usposabljanje LPE za resevanje v gorah Video izrezUsposabljanje LPE za reševanje v gorah

Policisti Gorske enote in Letalske policijske enote že dolga leta ubrano sodelujejo tudi pri zimskih reševanjih iz gora

Pri zagotavljanju varnosti v gorah pozimi vsako leto sodelujeta tudi Gorska policijska enota in Letalska policijska enota, ki je letos že opravila prve treninge zimskih intervencij. Letalska policijska enota namreč že leta sodeluje pri reševanjih v gorah, pozimi pa tudi pri iskanju zasutih oseb v snežnih plazovih, kjer je uspešnost reševanja v veliki meri odvisna predvsem od hitrosti in opremljenosti pohodnika. Iskanje zasutih s helikopterjem se izvaja s helikoptersko plazovno žolno, s katero upravlja letalska posadka in je obešena pod helikopter, ki po določeni mreži preleti plazovino in išče signale plazovnih žoln, ujetih v plazu. Naprava se uporablja na novih policijskih helikopterjih AW 169, ki so se z večjo hitrostjo leta in veliko razpoložljivo močjo zmožni hitro odzivati na vsakršne, tudi tovrstne intervencije, ko imata ključno vlogo predvsem čas in razpoložljiva tehnologija.

Povezane vsebine

Snežne razmere in nevarnost plazov (ARSO)

Pozor, snežni plaz! (preventivni nasveti Gorske reševalne zveze Slovenije)

Lavinska žolna vam v gorah lahko reši življenje (video)

Snežni plazovi in reševanje (video)

Nasveti za pohodnike, planince, gornike