Sorodne objave

 

V Sloveniji poteka akcija Pripni svoje življenje!, katere namen je zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnih pasov ter povečati njegovo uporabo med vozniki in potniki v vseh vozilih.

Ta teden pa poostreni nadzori policije nad pripenjanjem z varnostnim pasom potekajo tudi v drugih evropskih državah. Vseevropsko akcijo koordinira Tispol, evropska mreža prometnih policij.

 MG 0698

Zapoved o pripetem varnostnem pasu namreč ne velja zgolj v Sloveniji, temveč na območju celotne Evropske unije. Vendar pa se udeleženci v cestnem prometu od države do države različno pripenjajo. Po podatkih Tispola so najbolj vestni vozniki v Franciji, saj se pripenjajo v kar 97 odstotkih, najmanj voznikov in sopotnikov pa se pripenja v Romuniji, le 20 odstotkov. Povprečno se vozniki v EU pripenjajo z varnostnim pasom v 59 odstotkih. Nekje na sredini, v okoli 85 odstotkih, pa se pripenjajo tudi slovenski udeleženci v cestnem prometu.

 MG 0695

Policija si prizadeva, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostni pas, saj pri najhujših prometnih nesrečah vedno znova ugotavljamo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostni pas.

 MG 0713

Slovenski policisti od 8. februarja po vsej državi s poostrenimi nadzori preverjajo, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom. Globa za kršitev 83. člena Zakona o varnosti cestnega prometa znaša 120 evrov.


Nekaj dejstev o varnostnem pasu:

  • Raziskave kažejo, da vsako leto v najhujših prometnih nesrečah v EU preživi 11.500 oseb, ker so bile pripete z varnostnim pasom.
  • Verjetnost, da bo udeleženec v cestnem prometu v najhujši prometni nesreči umrl, je manjša za 60 odstotkov, če je bil ob trku pripet z varnostnim pasom.
  • Za otroka, ki ni pripet z varnostnim pasom, je verjetnost, da bo umrl ob trku, sedemkrat večja, kot če bi bil pripet.

 MG 0770

Zaskrbljujoče je, da je še vedno veliko ljudi pripravljenih tvegati svoje življenje, ker vozijo nepripeti, s čimer ogrožajo svojo lastno varnost in najpogosteje tudi varnost svojih najbližjih v prometu. Varnostni pas je vez z življenjem, česar se še vedno zaveda premalo udeležencev v cestnem prometu.

 

Varnostni pas - pripni svoje življenje!