Sorodne objave

 

Preventivna akcija Varno poletje 2024 je letos osrednjo pozornost posvetila tematiki kibernetske varnosti. Dogodek, ki sta ga organizirala Policijska uprava Koper in Univerza na Primorskem, je 29. maja 2024 potekal v obliki strokovnega posveta in okrogle mize pod naslovom "Odkrijte moč kibernetske obrambe".

20240529 122348

Posveta in okrogle mize na temo kibernetske varnosti se je udeležilo približno petdeset strokovnjakov z različnih področij.

Uvodni nagovor je imel dr. Blaž Markelj, predstojnik katedre za kibernetsko varnost na Fakulteti za varnostne vede (FVV). Poudaril je, kako pomembno je razumeti kibernetsko varnost z vidika obravnavanja tveganj, povezanih z informacijskimi varnostnimi incidenti, kot je izguba podatkov, ter kako ovrednotiti finančno izgubo in ugled. Markelj je opozoril tudi na nove varnostne izzive, ki jih prinaša delo na daljavo, ter na velike grožnje, ki jih predstavljajo družbena omrežja.

"V obdobju, ko število kibernetskih napadov nenehno narašča, moramo biti bolj pozorni kot kdaj koli prej," je dejal dr. Blaž Markelj. "V letu 2023 smo zabeležili 143-odstotno povečanje števila napadov v primerjavi z letom 2022. Leta 2022 je bilo uspešno napadenih že 77 odstotkov podjetij, kar je 40 odstotkov več kot leta 2019." Imamo veliko varnostnih sistemov, kljub temu pa smo čedalje bolj odvisni od človeškega faktorja. Vedno več je socialnega inženiringa, ki nam preti zaradi našega neznanja in nevednosti. Z izobraževanjem in ozaveščanjem veliko pripomoremo k vedenju o tem, kako ravnati z napravami in podatki in kako identificirati tveganja.

20240529 131720

Sledila je okrogla miza, ki jo je vodil dr. Janez Mekinc, kjer so priznani strokovnjaki razpravljali o ključnih vidikih kibernetske varnosti. Boštjan Špehonja, etični heker, je poudaril, da se morajo vsa podjetja zavedati pomena kibernetske varnosti in preventivno vzpostaviti varnostne sisteme. "Kibernetski kriminalci izkoriščajo ranljivosti v oblaku, uporabljajo lažno predstavljanje ali ukradene poverilnice. Vse večja odvisnost od storitev v oblaku je povečala možnosti za takšne napade," je dejal Špehonja. Dodal je: "Podjetja se vse bolj zavedajo tega problema in želijo, da mi preverimo kibernetsko varnosti, preden nas prehitijo neetični hekerji."

20240529 132507

Aljoša Špeh, vodja Oddelka za preiskovanje računalniške kriminalitete na Policijski upravi Koper, je opozoril, da je človeški element pomemben dejavnik pri incidentih kibernetske varnosti, saj je 95 odstotkov kršitev pripisanih človeški napaki. "Letos smo zabeležili že približno 12 milijonov evrov škode zaradi spletnih goljufij. Na Policiji vlagamo velike napore v preventivo, predvsem v ozaveščanje ranljivih skupin, kot so mlajši in starejši." Spletnih goljufij je več, največ škode pa povzročajo tako imenovane naložbene goljufije z vlaganjem v kriptovalute. Tu govorimo o škodi preko 50.000 evrov, tudi 200.000 evrov na posameznika.

Boris Turk, razvojnik v podjetju Mastercard, je izpostavil, da banke vlagajo veliko dela in resursov v zaščito informacijske varnosti. "Ključno je, da kibernetska varnost postane del poslovne strategije, ki jo je treba voditi od zgoraj navzdol. To pomeni, da se mora za varnost zavzemati celotno vodstvo podjetja."

Strokovnjaki so se strinjali, da sta kljub napredku tehnologije osebni stik in družbeno življenje še vedno izjemno pomembna. "Tehnologija nam olajša življenje, vendar mora ostati orodje, ne pa nadomestek za človeško interakcijo," je zaključil dr. Blaž Markelj.

Dogodek "Varno poletje 2024" je bil priložnost za udeležence, da spoznajo primere dobrih praks in osnovne higienske navade kibernetske varnosti, kot so varnostne posodobitve, uporaba večfaktorske avtentifikacije in močnih gesel. Kibernetska varnost je transnacionalna tema, ki zahteva skupne ukrepe in rešitve, zakonodaja pa se mora prilagoditi hitro spreminjajočemu se tehnološkemu okolju. "Soočamo se z izzivi, ki jih prinaša prihodnost, a z ustrezno pripravljenostjo in sodelovanjem bomo kos vsem preizkušnjam," je zaključil Aljoša Špeh.

Povezane vsebine

Projekt Varno poletje