Sorodne objave

Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Trije slovenski policisti bodo jutri, 16. julija 2024, začeli z delom na Hrvaškem, kjer bodo na vrhuncu turistične sezone pomagali tamkajšnjim kolegom, zlasti pri postopkih s slovenskimi turisti. Sodelovanje v okviru projekta "Varna turistična destinacija 2024" bo trajalo en mesec.

Ob začetku projekta bodo hrvaški gostitelji v četrtek, 18. julija 2024, v Šibeniku pripravili tudi slovesnost, ki se je bodo udeležili visoki predstavniki hrvaške policije, ministrstva za turizem in šport, vlade in notranjega ministrstva, pa tudi tuji policisti, ki sodelujejo v projektu.

Policisti Butara, Buček in Sagmeister ob generalnem direktorju policije Jušiću in koordinatorici Andrei Žegarac

Pred odhodom na Hrvaško je policiste sprejel generalni direktor policije mag. Senad Jušić.

Tudi letos boste slovenske policiste lahko srečali v Pulju ter na otokih Krk in Pag

Na podlagi sporazuma med slovensko in hrvaško vlado o čezmejnem policijskem sodelovanju bodo na hrvaško obalo napoteni naslednji policisti:

  • Drago Buček iz Policijske uprave Murska Sobota,
  • Iztok Sagmeister iz Policijske uprave Ljubljana in
  • Drago Butara iz Policijske uprave Novo mesto.

Slovenski državljani se lahko nanje obrnejo prek slovenskega veleposlaništva v Zagrebu ali prek posameznih policijskih postaj, kjer bodo policisti delovali, torej policijskih postaj Pula, Krk in Novalja.

Se odpravljate na Hrvaško?

Nekatere koristne informacije, priporočila in nasvete glede varnega dopustovanja v sosednji državi boste našli na portalu GOV.SI, na straneh Ministrstva za zunanje in evropske zadeve:

Slovenski policisti so hrvaškim kolegom v veliko pomoč predvsem pri postopkih s slovenskimi turisti

Tovrstno sodelovanje med hrvaško in slovensko policijo poteka že od leta 2011 in se je izkazalo za izjemno koristno. Prisotnost slovenskih policistov med poletno turistično sezono namreč omogoča krajše in manj stresne postopke hrvaške policije s slovenskimi državljani, kar je zelo cenjeno med slovenskimi turisti. Zaradi poznavanja jezika je komunikacija bistveno lažja, kar poenostavlja policijske postopke, hkrati pa se turisti ob prisotnosti domačega policista počutijo varneje.

Po potrebi bodo slovenski policisti pomagali tudi pri vzpostavitvi stikov s slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu. Pričakuje se, da bodo naloge opravljali predvsem na področju zagotavljanja javnega reda in miru, nadzora cestnega prometa, obravnave kaznivih dejanj itd. Slovenskim turistom bodo tudi svetovali glede varovanja premoženja med dopustovanjem v tujini.

Sprejem treh policistov pri generalnem direktorju policije, v sejni sobi

Med pripravami na napotitev so policisti skupaj s koordinatorico iz Sektorja za mednarodne policijske operacije na Generalni policijski upravi Andreo Žegarac obiskali slovensko veleposlaništvo v Zagrebu, kjer so se srečali z veleposlanikom Gašperjem Dovžanom. Pred odhodom v tujino pa jih je 11. julija 2024 sprejel tudi generalni direktor policije mag. Senad Jušić.

Povezane vsebine

Varnost na dopustu (preventivni nasveti policije)