Sorodne objave

 

Med preventivno akcijo za spodbujanje uporabe varnostnega pasu, ki je potekala med 11. in 24. marcem 2024, so policisti ugotovili 2.777 kršitev neuporabe varnostnih pasov in 120 kršitev neuporabe zadrževalnih sistemov za otroke.

Od 2.777 kršitev je bilo 2.688 kršitev ugotovljenih pri voznikih in potnikih v osebnih avtomobilih, 54 kršitev pri voznikih tovornih vozil, 11 kršitev pri voznikih avtobusov in 24 kršitev pri potnikih v avtobusih. Od vseh ugotovljenih kršitev je bilo v 508 primerih izrečeno opozorilo.

Namen preventivne akcije je bil ozaveščati o pomenu pripetosti med vožnjo. V policiji si prizadevamo, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostni pas. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljamo, da bi lahko bile posledice bistveno blažje, če bi ga vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali.

Uporaba varnostnega pasu namreč zmanjša tveganje za smrtno prometno nesrečo kar za polovico. Skoraj za enak odstotek se z uporabo varnostnega pasu zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, tveganje za nastanek lažjih poškodb pa za skoraj četrtino - tako pri voznikih kot pri sopotnikih.

Zato znova opozarjamo: varnostni pas vam lahko reši življenje. Pripnite se!

Povezane vsebine

Varnostni pas rešuje življenja!