Sorodne objave

 

Na pobudo generalnega direktorja policije mag. Senada Jušiča je 7. marca 2024 potekala redna regionalna video konferenca s predstavniki vodstva policij Avstrije, Italije, Madžarske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Severne Makedonije. Glavni namen srečanja je bil sistematičen pregled migracijskih razmer v regiji, natančno spremljanje izvajanja policijskih dejavnosti, redno odpravljanje morebitnih pomanjkljivosti ter posredovanje konsolidiranega sporočila, ki izraža enotnost regije pri doseganju skupnega cilja - zmanjšati nezakonite migracije in preprečiti tihotapljenje migrantov, s čimer bi zagotovili varnost prebivalcev regije.

20240307 121738

Kot so na srečanju ugotovili, je bil pritisk na zahodnobalkanski poti v letu 2023 nižji v primerjavi z letom 2022. Ta trend je verjetno posledica potekajočega procesa usklajevanja vizumskih zahtev v regiji Zahodnega Balkana, kot tudi učinkovitih policijskih operacij na srbsko-madžarski meji in drugih operativnih aktivnosti, ki so jih izvedle posamezne države. Pomembno vlogo pri tem pa igra predvsem uspešno sodelovanje med partnericami.

20240307 121758

Naslednje srečanje naj bi potekalo pred poletjem, ko si bodo udeleženci ponovno izmenjali redne informacije. Do takrat pa bodo partnerice še naprej izvajale dogovorjene dejavnosti ter praktično uporabljale spoznanja, ki so jih pridobile na četrtkovem srečanju.

Konference se nista uspela udeležiti predstavnika Kosova in Albanije.