Sorodne objave

 

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić je včeraj in danes, 15. in 16. februarja 2024, gostil makedonskega kolega, direktorja Urada za javno varnost dr. Sašo Tasevskega.

20240215 140430

Direktorja makedonske policije je sprejel tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je poudaril, da sta Slovenija in Severna Makedonija prijateljski državi, sodelovanje med ministrstvoma in policijama pa je odlično.

Skupinska

Jušić in Tasevski sta med srečanjem podrobneje spregovorila o sodelovanju slovenske in makedonske policije na vseh področjih dela. Kot sta se strinjala z ugotovitvijo ministra Poklukarja, sodelovanje med policijama poteka odlično, k temu pa je zagotovo prispevalo tudi delovanje slovenskega policijskega atašeja v Skopju, ki je mandat zaključil konec preteklega leta. Novega atašeja bo policija v Skopje napotila v kratkem.

20240215 144352

 "Strokovnjaki Policije sodelujejo pri izvajanju projekta za krepitev vladavine prava v Severni Makedoniji ter pri projektu boja proti tihotapljenju migrantov in trgovini z ljudmi. Vse to so projekti, ki neposredno prinašajo dobre operativne rezultate in nadejamo se nadgradnji boja proti vsem oblikam kriminala oz. ogrožanja varnosti v regiji," je sodelovanje povzel generalni direktor policije mag. Senad Jušić.

Slovenija je vse do lanskega marca v severno Makedonijo kar sedem let na enomesečno delo pošiljala tudi skupine policistov, ki so na makedonsko-grški meji pomagali makedonskim policistom pri obvladovanju migracij. Po sedmih letih bilateralne pomoči se je tovrstno sodelovanje aprila lani zaključilo z delom zadnje, 74. skupine slovenskih policistov. Severna Makedonija je namreč konec februarja lani sklenila sporazum z agencijo Frontex, ki zdaj zagotavljala stalno prisotnost gostujočih policistov, med njimi tudi slovenskih.

Dr. Sašo Tasevski si je ob obisku slovenske policije z delegacijo ogledal tudi nekatere enote. Obiskal je Nacionalni forenzični laboratorij, Specialno enoto in Letalsko policijsko enoto, seznanil pa se je tudi z delom Nacionalnega preiskovalnega urada.

8H3A0279copy

 Ob zaključku obiska je Tasevski izrazil zadovoljstvo ob pomoči, ki jo makedonski policiji ponuja slovenska, in upanje, da bo dobro sodelovanje v prihodnosti še nadgrajeno.

Makedonsko delegacijo so poleg Tasevskega sestavljali še Muamet Redžepi, pomočnik ministra in vodja Oddelka za Evropsko unijo in mednarodno sodelovanje, Julija Popovska Aleksandrovska, pomočnica direktorja in vodja Oddelka za kriminalistično obveščevalno analitiko, ter Mitko Danevski, načelnik Oddelka za specialne policijske operacije.

 DSC8153

V slovenski delegaciji so bili še Igor Ciperle, namestnik generalnega direktorja policije, Jože Senica, pomočnik generalnega direktorja policije, Damjan Petrič, direktor Uprave kriminalistične policije, ter Darko Muženič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada.