Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 65. skupino policistov. Med 4. majem in 3. junijem 2022 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje, v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov.

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Robi Feher iz Postaje mejne policije Petišovci, Davor Jovanovič iz Postaje mejne policije Središče ob Dravi, Aljoša Košir iz Policijske postaje Ljubljana Moste, Martin Jakša iz Postaje mejne policije Metlika, Martin Kores iz Policijske postaje Brežice in Jure Mihelčič iz Policijske postaje Koper.

20220503 103417

Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel namestnik generalnega direktorja policije Janez Rupnik, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovno srečanje je vodil Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, udeležil pa se ga je tudi Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije GPU in Irena Zigmund iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije.

20220503 103130

Predhodna skupina se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal vodja te skupine Mihael Pangeršič iz Operativno-komunikacijskega centra, Policijska uprava Ljubljana, ki je predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij. Hkrati je pohvalil možnost bivanja policistov v enoposteljnih sobah in predstavil predloge posodobitve opreme.

Slovenski policisti bodo policijske naloge tokrat opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (zelena meja). Po potrebi bodo pomagali v začasnem prehodnem centru Gevgelija. Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

20220503 104637

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije o skupnih patruljah na ozemlju Severne Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.