Sorodne objave

 

S 15. novembrom se v cestnem prometu začenja obdobje obvezne zimske opreme za motorna vozila. Na današnji medresorski novinarski konferenci na Ministrstvu za promet smo predstavniki Policije, Direkcije RS za ceste in Družbe za avtoceste v RS predstavili pripravljenost zimske službe tako z vidika upravljavcev cest kot z vidika prometnega nadzora in policije.

IMG 7023

Na novinarski konferenci smo danes, 12. novembra 2010, sodelovali Boštjan Smolej iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, Pavle Hevka iz Direkcije RS za ceste in Andrej Sever iz Družbe za avtoceste v RS.

IMG_7019

Zvočni posnetek izjave Boštjana Smoleja (mp3) 


Višji policijski inšpektor Boštjan Smolej je voznike pozval, naj pravočasno "preobujejo" svoja vozila in jih tako pripravijo na zimo! Preverijo naj, ali je tehnično brezhibno in ali ima predpisano zimsko opremo, ki je za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu obvezna od 15. novembra do 15. marca naslednje leto, seveda pa že prej, če so na cesti zimske razmere.

Po njegovih besedah bomo policisti bomo od 15. novembra ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjali tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo. Dejal je, da lahko policisti odredijo tudi odstranitev vozila, ki obstane na cesti, ker nima predpisane zimske opreme, seveda na stroške lastnika. V zvezi z izločanjem določenih kategorij vozil v zimskih razmerah pa bomo policisti predvsem nadzorovali spoštovanje postavljene prometne signalizacije (na avtocestah in hitrih cestah) ter nadzorovali spoštovanje določb o samoizločanju (na ostalih cestah).

Nazadnje je predstavil še statistične podatke o prometni varnosti v zimski sezoni. Med drugim je povedal, da lahko pri primerjavi podatkov o prometnih nesrečah za desetletno obdobje ugotovimo, da se je v zadnjih letih zmanjšalo skupno število prometnih nesreč, ki jih je v zimski sezoni obravnavala policija.

Več informacij o aktivnostih policistov, določbah in sakcijah ter statističnih podatkih v priloženem gradivu  


Določbe o zimski opremi v cestnem prometu in ukrepi policistov

Nasveti in priporočila za varno zimsko vožnjo

zima Page 3