Sorodne objave

 

Na novinarski konferenci ob dnevu slovenskih krvodajalcev smo danes, 3. junija 2010, skupaj s predstavniki Rdečega križa Slovenije in Zavoda za transfuzijsko medicino RS spregovorili o zagotavljanju zadostne preskrbe s krvjo v državi. Opozorili smo na povečane potrebe po krvi v poletnih mesecih in pozvali javnost k sodelovanju v krvodajalskih akcijah.

govorci2

 Na novinarski konferenci na sedežu Rdečega križa Slovenije v Ljubljani so sodelovali generalni sekretar Rdečega križa Slovenije mag. Janez Pezelj, direktor Oddelka za preskrbo s krvjo pri Zavodu RS za transfuzijsko medicino dr. Dragoslav Domanović, predsednik motokluba Rokovnjači Anže Kočar in višji policijski inšpektor iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Anton Hribar.

Udeleženci so poudarili, da prostovoljno krvodajalstvo v organizaciji Rdečega križa Slovenije zagotavlja vse potrebe po krvi in krvnih derivatih v naši državi. Izredno pomembno je namreč, da je na zalogi zadostna količina te dragocene tekočine, ki rešuje dragocena človeška življenja. V prvih štirih mesecih letos je bil odziv slovenskih krvodajalcev dober, saj so rezultati boljši kot v preteklih letih.

AntonHribar Zvočni posnetek izjave Antona Hribarja (mp3) 

JanezPezelj

Zvočni posnetek izjave mag. Janeza Pezlja (mp3) 

DragoslavDomanovic

Zvočni posnetek izjave dr. Dragoslava Domanoviča (mp3) 

AnzeKocar

 

Tudi policisti se pod sloganom Varujemo, darujemo, rešujemo vsako leto množično udeležujemo skupnih krvodajalskih akcij, ki so v regijskih transfuzijskih centrih po vsej državi navadno organizirane v treh terminih: marca, junija (pred poletno turistično sezono) in novembra (pred zimsko turistično sezono). Z Rdečim križem Slovenije namreč Policija organizirano sodeluje že skoraj deset let.

Visoka udeležba in izredno dober odziv dokazujeta, da so slovenski policisti pripravljeni pomagati pri zagotavljanju zadostne količine krvi za vse tiste, ki jo nujno potrebujejo za ozdravitev zaradi nesreč, poškodb in podobnih razlogov. Že samo na prvo letošnjo akcijo v marcu se je prijavilo 263 krvodajalcev iz policije, lani pa je v vseh skupnih akcijah sodelovalo okoli 900 policistk in policistov ter okoli 100 kandidatov za policiste, pri čemer se številni zaposleni odločajo za krvodajalstvo tudi, ko ni organiziranih terminov, tako da je ta številka še bistveno večja. Policisti namreč nismo le tisti, ki kaznujemo, temveč smo tudi ljudje, ki radi pomagamo, predvsem tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo. Že narava našega poklica je takšna, da pomagamo ljudem, z darovanjem krvi pa naredimo še en korak naprej pri pomoči sočloveku.

AntonHribar2

 Po besedah predstavnika Sektorja prometne policije Antona Hribarja bo udeležba policistov na krvodajalskih akcijah prispevala tudi k reševanju življenj udeležencev v prometnih nesrečah. "Prometnih nesreč je bilo sicer lani manj kot leto prej, manj je bilo tudi smrtnih žrtev in poškodovanih udeležencev v nesrečah, pozitivno stanje glede števila prometnih nesreč in njihovih posledic pa se nadaljuje tudi v letu 2010," je še dejal Hribar.

 

  Darovanje krvi je humano in plemenito dejanje, ki rešuje življenja. Darujte kri tudi sami!