Sorodne objave

 

Zaradi očitkov Evropske centralne banke o nezakoniti zaplembi informacij pojasnjujemo, da pravne osebe javnega prava ne ščiti noben poseben privilegij pred izvajanjem preiskovalnih dejanj (hišnih preiskav) v predkazenskem postopku, enako pa velja tudi za njene uslužbence.

Pri omenjenih preiskovanih ravnanjih osumljenci niso nastopali v imenu Unije, temveč so nastopali kot uslužbenci oziroma funkcionarji slovenske institucije. Tudi sicer uradniki in drugi uslužbenci Unije v skladu z določili Protokola št. 7 o privilegijih in imunitetah v EU za dejanja, storjena pri opravljanju uradnih dolžnosti Unije, uživajo imuniteto le pred sodnimi postopki, kar pa predkazenski postopek še ni.

Ne nazadnje se omenjena pravna oseba javnega prava v preteklosti v predkazenskih postopkih na navedeni privilegij ob izročanju listin do sedaj ni nikoli sklicevala niti ni pred izročitvijo zaprosila Evropske centralne banke za dovoljenje oziroma navedenega na kakršen koli način problematizirala.

V konkretnem primeru sta bila o omenjenem ugovoru pred začetkom preiskovalnega dejanja obveščena tako pristojni državni tožilec kot dežurna preiskovalna sodnica, od katere smo po obvestilu dobili odgovor, da se preiskovalno dejanje (hišna preiskava) izvede po odredbi v obsegu, kot je bila izdana.