Sorodne objave

 

Seznanjeni smo z odzivom Sindikata policistov Slovenije, s katerim se ne moremo strinjati.

Preseneča nas izjava sindikata, da "ne razpolaga z avtentično korespondenco", saj v isti sapi priznava, da so "pogovori na družbenem omrežju Facebook dejansko bili in da je šlo za zasebno komunikacijo znotraj več zaprtih skupin članov sindikata". Če se v javnosti pojavi tako obremenilna korespondenca, ki meče slabo luč na delo policistk in policistov, se je policija - kot delodajalec in kot organ odkrivanja - dolžna odzvati. Pri tem ne gre za nikakršen poskus diskreditacije, temveč dolžnost; policija kot varuh pravnega reda in zakonitosti namreč mora ukrepati, ne le po zakonskem, temveč tudi po svojem moralnem imperativu.

Preseneča nas tudi implicitna predpostavka sindikata, da je odprta problematika posledica dejstva, da je sindikat "moteč faktor zaradi nepopustljivega zastopanja interesov vseh zaposlenih, zato se skuša omejiti njegova učinkovitost". V Policiji še vedno podpiramo popolnoma legitimne zahteve policistov, saj so povsem upravičene glede na dolgoletno slabšanje delovnih razmer v policiji in ekonomsko-socialnega statusa policistov, kar je vodstvo policije večkrat poudarilo tudi pred stavko. Če se borimo za skupne interese, enostavno ni smiselno, da bi jih želeli sami spodkopavati. Vendar pa vztrajamo pri stališču, da je treba do ciljev priti z legitimnimi in moralno neoporečnimi orodji. V sindikalnem boju in stavki ni vse dovoljeno - še najmanj načrtovanje in izvajanje neetičnih in nedopustnih kaznivih ravnanj, ki nimajo nobene povezave s poslanstvom policije niti sindikata.

Žalosti nas, da sindikalni predstavniki, ki naj bi zastopali ne le pravice svojega članstva, temveč pravice vseh zaposlenih v policiji, pozabljajo, kaj je temeljno poslanstvo sindikalnega boja. S tem ne krnijo le lastnega ugleda, temveč tudi zaupanje v policijo ter vse policistke in policiste, ki delajo profesionalno in požrtvovalno. Na kocko pa postavljajo tudi skozi zgodovino težko priborjen status, legitimnost in pogajalsko moč delavskih organizacij.