Sorodne objave

 

Minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak je danes, 23. aprila 2012, izdal obvezne usmeritve in navodila za delo policije za odpoved pogodb o ureditvi medsebojnih razmerij med policijo in policijskima sindikatoma in pristop k pogajanjem za sklenitev novih pogodb.

Policija je na podlagi slednjih že pričela s postopkom odpovedi pogodb, s čimer je generalni direktor policije Janko Goršek na današnjem sestanku že seznanil oba predsednika policijskih sinidikatov. Policijski sindikati bodo imeli kljub odpovedi pogodb tudi v prihodnje zagotovljene pogoje za svoje sindikalno delo, kot jih sicer predvideva tudi Kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti.

Policija je kot organ v sestavi v skladu z veljavno zakonodajo pri svojem delu dolžna upoštevati usmeritve in obvezna navodila za delo, ki jih izda minister za notranje zadeve.

Osnovna razmerja med Ministrstvom za notranje zadeve in Policijo kot njenim organom v sestavi poleg Zakona o Vladi RS ureja tudi Zakon o državni upravi (št. 113/05 - uradno prečiščeno besedilo, 89/07 - Odl. US, 126/07 - ZUP-E, 48/09, 8/10 - ZUP-G in 21/12), ki v 23. členu med drugim določa, da minister daje organu v sestavi ministrstva usmeritve za delo, obvezna navodila za delo in mu naloži, da v mejah svojih pristojnosti opravi določene naloge ali sprejme določene ukrepe ter mu o tem poroča.

V nadaljevanju Zakon o policiji (Uradni list RS, št. 66/09 - uradno prečiščeno besedilo, 22/10, 26/11 - Odl. US in 58/11 - ZDT-1) v 2. in 2. a členu določa pooblastila ministrstva oz. ministra v razmerju do policije, med njimi tudi, da policiji daje usmeritve in obvezna navodila za delo in da policiji lahko naloži, da v mejah svoje pristojnosti opravi določene naloge ter sprejme določene ukrepe in mu o tem poroča. Sistem usmerjanja policije ter nadzor nad izvajanjem njenih nalog pa podrobneje opredeljuje tudi Pravilnik o usmerjanju in nadzoru policije (Ur. list RS, št. 97/04).

Upoštevaje zgoraj navedeno minister lahko izda temeljne usmeritve (usmeritve za pripravo srednjeročnega načrta razvoja in dela policije za obdobje petih let), letne usmeritve (usmeritve in obvezna navodila za pripravo letnega načrta dela policije) ter posamične usmeritve (konkretne usmeritve, ki se nanašajo na posamezno področje, pristojnost ali nalogo), ki praviloma vsebujejo rok za realizacijo usmeritev, vključno z rokom za poročanje ministru.

Novo ureditev razmerij med policijo in obema policijskima sindikatoma predvideva tudi predlog Zakona o organizaciji in delu policije, ki je že v medresorskem usklajevanju. Slednji v 133. členu napotuje k sklenitvi nove pogodbe policije s sindikatoma najkasneje v treh mesecih po uveljavitvi zakona.