Sorodne objave

 

Predstavniki Ministrstva za notranje zadeve RS, Policije in Sindikata policistov Slovenije so se na podlagi intenzivnih usklajevanj dogovorili o nadaljevanju izplačevanja delovne uspešnosti.

Predstavniki Ministrstva za notranje zadeve RS, Policije in Sindikata policistov Slovenije so se na podlagi intenzivnih usklajevanj, ki so se zaključila 9. 1. 2013 glede izboljšanja delovnopravnega statusa policistov in uresničevanje Stavkovnega sporazuma, podpisanega maja 2012, uskladili, da se izplačevanje delovne uspešnosti v policiji v skladu s 1. točko stavkovnega sporazuma nadaljuje, kljub obvestilu Sekretariat MNZ št. 450-366/2012/1 z dne 21.12. 2012. O nadaljevanju izplačevanja delovne uspešnosti bodo enote obveščene z dopisom.

Sindikat policistov Slovenije s tem smatra, da se stavkovni sporazum do zdaj izpolnjuje v celoti.

Pogajanja s predstavniki Policijskega sindikata Slovenije se bodo nadaljevala v naslednjem tednu, minister dr. Vinko Gorenak pa je zagotovil, da odpuščanj in zmanjševanja plač in prejemkov v policiji ne bo, če bo obstoječi proračun vzdržal in ne bo rebalansa. Predstavnike PSS je opozoril na težnje posameznikov po linearnem znižanju plač v javnem sektorju, kar pomeni, da bi se plače znižale tudi policistom.

Policijski sindikat Slovenije je kljub izpolnjevanju stavkovnega sporazuma iz leta 2012, v katerem je bilo v 12. točki dogovorjeno, da se ugotovljena nesorazmerja v plačah odpravijo v letu, ki bo sledilo letu, ko gospodarska rast bruto domačega proizvoda preseže 2,2 %, v svojih stavkovnih zahtevah z dne 21.12. 2012 podal tudi novo zahtevo (št. 6) po zvišanju osnovnih plač.

Navedena stavkovna zahteva pomeni, da Policijski sindikat Slovenije ne spoštuje podpisanega sporazuma, temveč v zaostrenih gospodarskih razmerah, ko si ministrstvo prizadeva, da ne bi prišlo do odpuščanj in zmanjšanja plač, prevoznih stroškov in drugih prejemkov, pričakuje zvišanje plač, kar predstavlja jedro pogajanj, da ne pride do sklenitve kompromisa.   

Predstavniki Ministrstva za notranje zadeve RS in Policije si bodo v skladu z realnim možnostmi še naprej prizadevali za izboljšanje delovnopravnega statusa policistov in uresničevanje stavkovnega sporazuma, pri čemer pričakuje tudi tvorno sodelovanje predstavnikov Policijskega sindikata Slovenije. Zaradi povečanega obsega dela pri vzpostavljanju javnega reda in miru je Vlada RS na predlog ministra zagotovila tudi dodatna sredstva v višini 600.000 evrov. Pri plači 5. 1. 2013 je bil policistom izplačan tudi dodatek za delo v rizičnih razmerah v skupni višini 17.166,84 evrov bruto.