Sorodne objave

 

Policijski sindikat Slovenije (PSS) je napovedal stavko zaradi nespoštovanja zavez Vlade RS, ki jih je dala s sklenjenimi socialnimi in stavkovnimi sporazumi v letih 2010, 2012 in 2013. Pri tem vodstvo Policije ne more mimo dejstva, da policisti na podlagi teh sporazumov upravičeno pričakujejo izpolnitev danih zavez takratnih vlad.

Namreč, v zadnjih letih je bila Policija deležna resnejših varčevalnih ukrepov, ki se danes odražajo v iztrošenosti materialnih in tehničnih sredstev, povečani delovni obremenjenosti policistov in določenih organizacijsko-kadrovskih primankljajih. Samo od leta 2010 je Policijo zapustilo okoli 800 policistov, kar je posledica upokojevanja in tudi ukrepov po ZUJF-u, in v enakem obdobju je Policija na novo zaposlila okoli 250 policistov.

To pa so nekatera dejstva, ki jih na žalost ne more zanemariti niti vodstvo Policije, ker vplivajo na organiziracijo dela policistov. Policija se namreč v zadnjih letih sooča z vse bolj sofisticiranimi oblikami kriminala, vse večjo mejno problematiko, ki je mednarodnih razsežnosti, kot je migrantska kriza, in z vse zahtevnejšimi policijskimi postopki, ki so naravnani v varovanje človekovih pravic in svoboščin. Glede na poslanstvo Policije, da mora v prvi vrsti nuditi varnost državljanom Republike Slovenije in zagotavljati notranjo varnost v državi, se je Policija dolžna soočati z vse pogostejšim uvajanjem novih posebnosti v obstoječa delovno pravna razmerja policistov.

Na podlagi tega vodstvo Policije razume stisko policistov in ocenjuje, da mora biti poklic policista tudi ustrezno ovrednoten, še posebno glede na vlogo Policije v družbi. Namreč, zagotavljanje ustrezne varnosti državljanom in nudenje občutka varnosti državljanom je ena od ključnih vrednot, na podlagi katere lahko državljani uživajo vse ostale pravice, ki jih imajo zagotovljene z ustavo oziorma pozitivno zakonodajo v Republiki Sloveniji.

Vodstvo policije se bo torej (tako, kot smo se tudi do sedaj ) borilo skupaj s sindikati in ostalimi zaposlenimi za ustrezno vrednotenje dela policistov. In verjamemo, da so trenutne razmere in vloga policije dovolj jasne in da dvomi o zahtevnosti in upravičenosti zahtev policistov ne bi smele biti več pod vprašajem.

Ne glede na to pa vodstvo Policije poudarja, da je delo policistov v tem času izredno pomembno za državo Slovenijo in njene državljane, zato smo dolžni pozvati sindikat, da pri organiziranju morebitnih stavkovnih ukrepov upoštevajo, da državljani potrebujejo ustrezno varnost in ustrezen občutek varnosti v Republiki Sloveniji.

Glede na veljavno zakonodajo pa stavka policistov nikakor ne more povzročiti manjše varnosti pri opravljanju nalog v zvezi z migrantsko problematiko.

Pravico do stavke policistov omejuje Zakon o organiziranosti in delu v policiji (Uradni list RS, št. 15/13 in 11/14), ki v 76. členu določa, da morajo policisti med stavko opravljati naslednje naloge policije:

- varovanje življenja, osebne varnosti ljudi in premoženja,
- preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj,
- odkrivanje in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter njihovo izročanje pristojnim organom,
- varovanje določenih oseb, organov, objektov, prostorov in okolišev državnih organov,
- vzdrževanje javnega reda,
- nadzor in urejanje prometa na javnih cestah,
- izvajanje nadzora državne meje,
- opravljanje nalog, določenih v predpisih o tujcih.

Naloge so policisti dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih, predvsem pa so med stavko dolžni zagotoviti nemoteno izvajanje nalog.