Sorodne objave

 

V Ljubljani so se danes, 30. januarja, na pogajanjih sestali predstavniki notranjega ministrstva in policije, ministrstva za zdravje in Policijskega sindikata Slovenije.

Srečanja, na katerem so govorili o stavkovnih zahtevah sindikata, so se udeležili notranji minister dr. Vinko Gorenak, generalni direktor policije Stanislav Veniger, predstavnika Službe generalnega direktorja policije mag. Srečko Jarc in mag. Lado Bradač, predstavnice ministrstva za zdravje z državno sekretarko ministrstva Brigito Čokl, s sindikalne strani pa so se sestanka udeležili predsednik sindikata Radivoj Uroševič ter Alen Pečarič in Andrej Kocbek.

Pogovarjali so se o izpolnitvi 10. točke stavkovnega sporazuma, tj. o spremembah pravilnika o poklicnih boleznih. Predstavniki ministrstva za zdravje so pojasnili faze in postopek priprave novega pravilnika in sindikatu zagotovili, da bodo v novem pravilniku, tako kot do sedaj, upoštevane specifike poklica policista.

Govorili so tudi o 1. točki stavkovnega sporazuma, ki obravnava izplačila delovne uspešnosti. Vodstvo notranjega ministrstva in policije je predstavnikom PSS zagotovilo, da se bo delovna uspešnost izplačevala tudi v prihodnje, razen v primeru dodatnega poslabšanja gospodarskih razmer.

V nadaljevanju so se dotaknili še drugih stavkovnih zahtev PSS, katerih reševanje je v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve. PSS namreč med drugim zahteva, da policisti v patruljah ne delajo sami, da se policistom izplačajo vse nadure, ki so bile odrejene do 31. decembra lani, zahtevajo pa tudi, da notranje ministrstvo zagotovi izpolnjevanje minimalnih schengenskih standardov oz. reši problematiko kadrovskega primanjkljaja v enotah, ki skrbijo za varovanje zunanjde državne meje.  

Vodstvo policije in notranjega ministrstva je PSS predstavilo opredelitev do stavkovnih zahtev, ki jo bodo v sindikatu preučili in nanjo odgovorili. Stališče policije in notranjega ministrstva je namreč, da se morajo pri razporejanju policistov na delo v celoti spoštovati standardi za zagotavljanje varnosti policistov, da se pri odrejanju in izplačilu nadur upošteva delovnopravna zakonodaja in da policisti pri varovanju zunanje državne meje izpolnjujejo zahteve shengenskega pravnega reda.

Predstavniki ministrstva ocenjujejo, da so bila današnja pogajanja izjemno konstruktivna, saj sta pogajalski strani uspeli zbližati stališča glede stavkovnih zahtev sindikata.