Sorodne objave

 

Minuli teden se je v enem od srbskih medijev pojavil prispevek z netočnimi in zavajajočimi informacijami o domnevno nekorektnem ravnanju slovenskega policista na mejnem prehodu Obrežje ob zavrnitvi štirinajstih državljanov Srbije.

V policiji smo nemudoma natančno preverili vse razpoložljive vire informacij in novinarki že pojasnili, da je večina navedb v njenem članku povsem napačnih. Kljub temu lahko tak medijski prispevek neupravičeno meče slabo luč na policista, ki je bil v njem poimensko izpostavljen. Zato in pa zaradi objektivnosti javnost seznanjamo z odgovorom policije, ki so ga na povpraševanje o domnevnem dogodku prejeli tudi nekateri slovenski mediji. Iz njega namreč izhaja, da navedbe o neprimernem ravnanju in komunikaciji tega policista nikakor ne držijo:

"Po opravljenih razgovorih s policisti Postaje mejne policije Obrežje, preveritvi evidenc policije in pregledu posnetkov varnostnih kamer lahko zatrdimo, da policisti na mejnem prehodu za mednarodni cestni promet v noči na 19. marec niso zavrnili vstopa v schengensko območje štirinajstim državljanom Srbije.

Državljan Srbije, ki ga izpostavljajo v prispevku, je z avtobusom na vstop v Slovenijo pripotoval v noči na 23. marec. Policisti so opravili mejno kontrolo na podlagi določil Schengenskega zakonika in med vsemi potniki na avtobusu zavrnili vstop v državo dvema državljanoma Srbije. Zaradi spoštovanja določil Zakona o varstvu osebnih podatkov konkretnih razlogov zavrnitve ne moremo pojasnjevati javnosti, nedvomno pa so bili ti zakoniti. Mejna kontrola na tem avtobusu je bila izvedena običajno za tako kategorijo vozil in potnikov, opravljala pa se je tako imenovana skupna mejna kontrola, v kateri sta poleg dveh slovenskih policistov sodelovala tudi dva hrvaška policista.

Ne držijo torej navedbe o zavrnitvi štirinajstih državljanov Srbije in navedbe o datumu zavrnitve državljana Srbije, na podlagi natančnih preveritev nismo mogli potrditi niti vseh ostalih navedb (snemanje s telefonom, izbris posnetka, neprimerna komunikacija).

Tisti, ki meni, da so mu bile z dejanjem ali opustitvijo dejanja policista kršene pravice in temeljne svoboščine, se ob vseh pravnih sredstvih, ki so na razpolago, lahko tudi pritoži zoper delo policista. Pritožba se lahko vloži v 45 dneh od dneva, ko naj bi policist z dejanjem ali opustitvijo dejanja pri opravljanju policijskih nalog pritožniku kršil človekove pravice ali temeljne svoboščine."