Sorodne objave

 

Policija je bila neprijetno presenečena nad burnim odzivom in očitki nekaterih politikov na račun nedavnih hišnih preiskav v eni od poslanskih skupin v Državnem zboru Republike Slovenije. Kritiki se očitno zavedajo, da so bila preiskovalna dejanja izvedena strokovno in zakonito, saj ne osporavajo slednjega, pač pa izpostavljajo neprimernost le teh, ker naj bi preiskava kratila avtonomijo državnega zbora in ovirala delo poslancev. Kot smo že pojasnili, je bila hišna preiskava tudi v konkretnem primeru izvedena oz. odrejena po zakonu o kazenskem postopku in po slednjem državni zbor pri takih preiskavah ni izvzet, zato ne more predstavljati posega v avtonomijo državnega zbora. Poslanska imuniteta še ne pomeni nedotakljivosti.

Policija je v preteklosti že izvajala hišne preiskave tako v državnem zboru, vladi, ministrstvih kot tudi na tožilstvu in sodiščih, a ni naletela na tovrstne očitke, saj so očitno preiskovanci, predvsem pa njihovi predstojniki, razumeli obvezo policije, da preiskovalna opravila izvede, kadar na podlagi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja in dotlej zbranega dokaznega gradiva tožilstvo in sodišče ocenita, da je to upravičeno.

V zvezi s tem je v javnosti zaokrožilo kar nekaj zavajajočih informacij, od tega, da predstojniki sploh niso bili obveščeni, pa do tega da smo s hišnimi preiskavami iskali dokaze, ki bi jih lahko dobili drugje. Zato pojasnjujemo, da sta bila oba predstojnika skladno z zakonom obveščena o preiskavi, policisti pa so v hišnih preiskavah iskali gradiva, komunikacijo in dokaze, ki bi jih lahko dobili zgolj na teh mestih in samo tista, ki so bila opredeljena v sami odredbi za hišne preiskave. Glede na to, da so preiskave potekale na štirih lokacijah, tudi število policistov ni bilo nič večje kot je v primeru drugih hišnih preiskav, in sicer je v preiskavah sodelovalo 22 kriminalistov in šest policistov, in ne 55 kot so izpostavljali kritiki.

V policiji bi pričakovali, da bodo, vsaj v interesu pravne države in zakonitosti, predstojniki in politiki zainteresirani za to, da se konkreten sum zlorabe položaja, ki je pred časom dvigoval toliko prahu, dokončno razišče in razčisti. Obžalujemo, da se namesto tega preiskovalci soočajo z obtožbami in pritiski.