Sorodne objave

 

V policiji obžalujemo odziv politike in vseh vpletenih v primer včerajšnje kriminalistične preiskave, saj je bil postopek zakonit in opravljen enako kot v vseh ostalih primerih.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so opravili preiskovalna dejanja po izdani sodni odredbi v predkazenskem postopku, ki ga vodi in z navodili usmerja državni tožilec, zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je bila storjena zloraba uradnega položaja. Vsi postopki so bili izvedeni z namenom, da zavarujemo dokaze, kar je pravilen in regularen način v skladu z zakonodajo. Ta pravila veljajo tudi za politike, osumljene kaznivih dejanj.

O hišnih preiskavah nikogar ne obveščamo vnaprej, smo pa v skladu z veljavnimi pravili pred samim pričetkom preiskav prostorov državnih organov o tem obvestili oba predstojnika. Sicer ne moremo razkrivati podrobnosti konkretnega primera, a smo na podlagi vseh do sedaj zbranih informacij morali opraviti hišne preiskave, saj do iskanih podatkov nismo mogli priti z milejšimi ukrepi. Prav tako ti podatki niso bili dostopni nikjer drugje (npr. na Komisiji za preprečevanje korupcije). Odredba za preiskavo prostorov se je nanašala na točno določene predmete, ki smo jih iskali (zapiski, korespondenca, dokumenti). Preiskovalci so morali opraviti preiskave s sodno odredbo, ker preiskovanci vedno niso pripravljeni prostovoljno izročiti iskanih predmetov, poleg tega pa je opravljanje preiskovalnih dejanj s sodno odredbo podvrženo ustrezni predhodni sodni kontroli. Ocenjujemo, da so včeraj zaseženi predmeti nujno potrebni za dokazovanje vseh elementov zlorabe uradnega položaja.

NPU ima zakonsko podlago za obravnavo takih primerov in je že v preteklosti preiskoval kazniva dejanja, katerih osumljene osebe so bile na različnih funkcijah (evropski poslanec, državni tožilec, državni sekretar). Včeraj obravnavani primer se tako v ničemer ne razlikuje od omenjenih, tudi ne po obravnavi državnih funkcionarjev zaradi pridobitve nepremoženjske koristi. Obravnava tega primera pa v ničemer ne vpliva na delo po drugih prednostnih nalogah NPU (preiskava bančne kriminalitete).

Poudarjamo še, da je v včerajšnjih preiskavah sodelovalo 22 kriminalistov in 5 policistov. Pa tudi, javnost smo obvestili šele na podlagi prejetih novinarskih vprašanj in preiskovalcem bi zagotovo bilo lažje, če ne bi opravljali postopkov ob prisotnosti kamer.