Sorodne objave

 

V okviru evropsko usklajenega nadzora, ki poteka te teden, so policisti v sodelovanju s cariniki poostreno preverjali, kako vozniki tovornih vozil in avtobusov spoštujejo cestnoprometne in druge predpise. Na počivališču Lukovica ob avtocesti Ljubljana - Maribor so danes, 23. julija 2014, dopoldne podrobneje pregledali 43 tovornih vozil in 8 avtobusov ter zaznali preko 20 kršitev.

V nadzoru so sodelovali policisti Policijske uprave Ljubljana in policisti Specializirane enote za nadzor prometa, ki deluje pod okriljem Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, ter zaposleni na Carinski upravi Republike Slovenije.

lukovica1 zm

V nadzoru so ugotavljali kršitve, ki so povezane s psihofizičnem stanjem voznikov, s tehnično brezhibnostjo vozil, časom trajanje vožnje, prevozom tovora (tehtanje vozil, ugotavljanje primernosti zavarovanje tovora, prevoz nevarnih snovi ...), opremo vozil, pogojev za vožnjo v cestnem prometu (vozniška dovoljenja, prometna dovoljenja ...), spoštovanje predpisov glede uporabe pogonskih derivatov in dovolilnic za prevoze v cestnem prometu ter ostale kršitve.

Policisti so bili pozorni še na predmete, ki bi izvirali iz kaznivih dejanj, in osebe, ki se iščejo na podlagi različnih razpisov, ter na druge oblike kaznivih dejanj in prekrškov.

Podrobneje so pregledali 43 tovornih vozil - od tega 16 slovenskih, 23 iz drugih držav Evropske unije in 4 iz tretjih držav - ter 8 avtobusov. Pri osmih vozilih so ugotovili kršitve, povezane s preobremenjenosti vozil, 2 kršitvi v povezavi z nepravilnim delovanjem tahografov, 3 tehnično nebrezhibna vozila, 2 kršitvi v zvezi s prevozom nevarnega blaga oz. snovi, 3 kršitve glede obveznega počitka ter še ostale kršitve cestnoprometnih predpisov (neuporaba varnostnega pasu ipd.). Trem vozilom so policisti odvzeli registrske tablice.

lukovica2 zm

Specializirana enota za nadzor prometa deluje na območju cele Slovenije. Osnovno delovno področje enote je nadzor prometa, še posebej nadzor tovornih vozil, avtobusov, taksijev, vozil avtošol, dostavnih in tudi enoslednih vozil. Največ pozornosti namenjajo preobremenitvam tovornih vozil, tehnični brezhibnosti vozil, nadzoru časa trajanja vožnje in obveznih počitkov, psihofizičnemu stanju voznikov idr., posebni področji pa sta tudi prevoz nevarnih snovi in spremstvo izrednih prevozov.

Policisti skladno z načelom Uredbe Evropskega parlamenta ter sprejetimi podzakonskimi predpisi opravljajo nadzor nad aktivnostmi voznika, predvsem pa:

  • dnevni, tedenski ter mesečni čas vožnje voznika,
  • ostale aktivnosti voznika, kot so predvsem nakladanje/razkladanje,
  • hitrost vozila v vsakem časovnem obdobju, do sekunde natančno,
  • kakršen koli neupravičen poseg v zapisovalno napravo ter z njo povezanimi deli.

Pri redni kontroli v cestnem prometu se policisti vsakodnevno srečujejo z različnimi manipulacijami zapisovalnih naprav. Ena izmed najpogostejših je uporaba magneta.

V zadnjem času smo priča temu, da so v prometnih nesrečah s hudimi in tragičnimi posledicami udeleženi vozniki tovornih vozil, zato policija namenja nadzoru nad tovornimi vozili posebno pozornost.

Policisti so v prvem polletju letos:

  • ugotovili 19.388 kršitev (9.517 slovenskih državljanov, 9.871 tujcev),
  • 12.724 kršitev Zakona o pravilih cestnega prometa (predvsem prekoračitve hitrosti in neustrezna varnostna razdalja),
  • 3.568 kršitev po Zakonu o cestah (predvsem prekoračitev osnih obremenitev in prekoračitev največje dovoljene mase),
  • 1.226 kršitev Zakona o motornih vozilih (predvsem tehnična brezhibnost),
  • 1. 484 kršitev Zakon o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih (predvsem prekoračitve dovoljenega časa trajanja vožnje, obveznih počitkov, delovanje in manipulacije tahografa).