Sorodne objave

 

Policisti Postaje prometne policije Ljubljana so v noči na petek, 24. maja 2024, med rednim delom na gorenjskem kraku avtoceste zaznali t. i. konvoj treh težkih tovornih vozil s polpriklopniki in naloženim tovorom, ki sta jih spremljali vozili za spremstvo izrednih prevozov.

nadzor ppplj 15 

Konvoj so policisti izločili iz prometa na nadzorno točko Torovo, kjer so ugotovili, da so vozila prevažala energetske transformatorje iz Ljubljane v smeri proti Karavankam, za kar pa niso imela dovoljenj, ki so predpisana za izredne prevoze. Gre za prevoze, katerih dimenzije in skupna masa presegajo predpisane vrednosti.

nadzor ppplj 18

Skupna teža posameznih vozil s tovorom v konvoju je znašala 46, 49 in 55 ton (dovoljenih je 40 ton). Prav tako tovor ni bil ustrezno označen in za pritrjevanje so bile uporabljene verige, ki skladno s standardom EN 12195-3 niso bile obdobno (letno) pregledane.

Vozila s tovorom so policisti izločili iz prometa in jim odvzeli registrske tablice. Vsakemu izmed tujih voznikov so izdali globo v znesku 1.240 evrov, tujim pravnim osebam pa globe po 5.000 evrov.

Tovor je bil naložen v slovenskem podjetju, katerega tovor je bil v preteklosti pogosto v neposredni povezavi s prekrški, ki so bili zaznani tudi tokrat. Prav tako je zaskrbljujoča ugotovitev, da je spremstvo izrednih prevozov brez predpisanih dovoljenj izvajalo gorenjsko podjetje za spremljanje izrednih prevozov, ki spremstva ne bi smelo opraviti. V zvezi s pravno osebo, kjer je bil tovor naložen in ki je nedovoljeno spremljala prepovedan tovor, bodo policisti nadaljevali z zbiranjem obvestil za izvedbo prekrškovnih postopkov.