Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so kazensko ovadili nekdanjega direktorja regijske organizacijske enote ene od večjih slovenskih bank zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj.

Očitani kaznivi dejanji sta zloraba položaja ali pravic po 244. členu Kazenskega zakonika in zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1 ter eno fizično osebo zaradi utemeljenega suma, da je direktorja napeljevala k storitvi obeh kaznivih dejanj. 

Nekdanji direktor je zlorabil svoj položaj na način, da je leta 2008 pomagal pri pridobitvi dveh kreditov, kljub temu, da je vedel, da predloženi zavarovanji, ki temeljita na prirejenih oziroma ponarejenih cenitvenih poročilih, ne bosta zadoščali za morebitno poplačilo kreditov. Seznanjen pa je bil tudi s podrobnostmi namena financiranja obeh projektov.

Prejeti zavarovanji je nekdanji direktor prikril tudi upravi banke, ki je posledično oba kredita odobrila. Kredita nista bila nikoli odplačana, zaradi česar si je kreditojemalec pridobil premoženjsko korist v višini najmanj 1,7 milijona evrov, za kolikor je banka tudi oškodovana.