Sorodne objave

 

Nacionalni preiskovalni urad je pretekli teden na specializirano državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper 6 oseb z območja Pomurja in Ljubljane, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in pomoči pri navedenem kaznivem dejanju.

Osumljeni so, da bi več podjetjem pridobili veliko protipravno premoženjsko korist, aktivno sodelovali pri oblikovanju posameznih programov, ki so bili speljani na podlagi zakona, ki ureja razvojno podporo pomurski regiji, čeprav so se zavedali, da je to v nasprotju z določili navedenega zakona.

Na podlagi izvedenih programov so bila nato v okviru posameznih javnih naročil izplačana proračunska sredstva gospodarskim družbam, katerih predstavniki so sodelovali tako pri sprejetju posameznih programov, kot tudi posameznih javnih naročil, pri čemer so skupaj oblikovali tako pogoje kot tudi sama javna naročila, na podlagi katerih so bile potem posamezne gospodarske družbe izbrane kot prejemniki proračunskih sredstev.

Z navedenimi dejanji so ovadeni posameznim gospodarskim družbam pridobili veliko protipravno premoženjsko korist v višini več kot 600.000 evrov ter s tem oškodovali proračun Republike Slovenije. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po členu 257/V in III KZ-1 je zagrožena kazen zapora od 1 do 8 let.