Sorodne objave

 

S pestro zbirko policijskih insignij in nekdanje opreme slovenskih miličnikov se je na 7. mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta, ki je med 21. in 23. marcem potekal na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, predstavila tudi policija.

IMG_0004

Večji del razstavljenih predmetov je last Petra Županca, sicer komandirja Postaje prometne policije Novo mesto, ki se z zbirateljstvom ukvarja zadnjih 13 let. Kot je dejal, je navdih za to prišel popolnoma spontano, iz ameriških filmov. "Ko sem med gledanjem filmov v pisarni kakšnega policijskega šefa na steni opazil obešene našitke ali značke, me je prizor navdušil. Pa sem si mislil, 'tudi jaz bi imel kaj takega'. Nato mi je kolega policist, ki je danes že žal pokojen, iz Michigana prinesel prvi policijski našitek tamkajšnje policije. In tako se je začelo …«

IMG_9963

Kmalu je začel zbirati še policijske kape, prav letos pa je svojo zbirko obogatil še z dvema policijskima kapama, ki sta med bolj iskanimi - kapo vatikanske in liechtensteinske policije. Tako je zaključil zbirko policijskih kap vseh evropskih držav. Trenutno ima v svoji zbirki 150 policijskih kap in okoli 2000 policijskih našitkov.

IMG_0021

Posebno zanimanje zbirateljev so poželi tudi ročno izdelani modeli policijskih vozil, ki jih je Županc izdelal v merilu 1:43. Poleg avtomobilov slovenske policije ima v svoji zbirki tudi modele tujih policij, pa tudi model policijskega helikopterja Eurocopter EC-135 P2+, v izdelavi pa so še druga zračna plovila letalske policijske enote.

Ko smo ga povprašali, kaj bi še želel imeti v svoji zbirki, je dejal, da želi zbrati vse dele nekdanje bele prometniške uniforme. To uniformo so nekoč uporabljali miličniki in miličniki študenti, ki so urejali promet v križiščih. Vse je bilo belo: hlače, jakna (do pasu) z usnjenim pasom, čevlji, rokavice, na glavi so imeli belo usnjeno čelado. Obvezna je bila piščalka. Tudi ta je bila bele barve. Uniformo so nosili od konca šestdesetih do začetka sedemdesetih let. Po uredbi je bela uniforma ostala v uporabi vse do leta 1997, čeprav jo je večina uporabnikov nehala nositi leta 1987. Občasno pa se je še vedno pojavljala na posameznih območjih Slovenije vse do leta 1994.

IMG 8838

Collecte se je udeležil tudi nekdanji novomeški policist Štefan Derepasko, ki je navdušen zbiratelj policijskih insignij od leta 2005. Derepasko je predstavil nekaj predmetov s svoje razstave, ki jo je v zamenjavo ponudil tudi drugim zbirateljem. V svoji zbirki ima kape evropskih policij in našitke, predvsem z motivom prometne policije. Ta mu je še posebej pri srcu, saj je velik del svoje kariere delal kot policist prometnik.

Poleg policijskih našitkov in kap so si obiskovalci Collecte lahko ogledali še motorno kolo BMW R 51 s prikolico iz leta 1953, ki ga je nekoč uporabljala prometna milica, pa tudi motorno kolo BMW R 65.

IMG 9918

Razstavili smo tudi nekdanjo uniformo miličnika in uniformo, ki so jo nosili orožniki - varuhi javnega reda in miru v avstro-ogrski monarhiji. Veliko zanimanja je požela tudi sodobna policijska uniforma, ki jo danes uporabljajo slovenske policistke.

IMG 9939

Collecta je prireditev, kjer se srečajo evropski zbiratelji in trgovci, ki hranijo in prodajajo zbirke s področij filatelije, numizmatike, kartofilije, militarije, antikvitet, gramofonskih plošč, stripov itd. Policisti smo tokrat predstavili nekaj zanimivih predmetov iz zgodovine organov za notranje zadeve.