Sorodne objave

 

Muzej slovenske policije se je z organizacijo današnje okrogle mize na temo varovanja kulturne dediščine in otvoritvijo razstave o ohranjanju tehniške dediščine pridružil dnevom evropske kulturne dediščine.

20221004 110645

Okroglo mizo, ki je danes, 4. oktobra 2022, potekala v prostorih policijskega muzeja v Beli galeriji na Kotnikovi ulici 8 v Ljubljani, smo organizirali v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije. Udeležence je uvodoma pozdravila Darinka Kolar Osvald, kustodinja in vodja muzeja, v kulturnem programu pa je sodelovala komorna zasedba Policijskega orkestra.

20221004 110857

Zbrane je pozdravila tudi ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, ki je ob tej priložnosti Muzeju slovenske policije v varstvo predala svojo policijsko uniformo, ki jo je nosila kot prva generalna direktorica policije v zgodovini Slovenije.

Ministrica: "Policijska uniforma je simbol enega najlepših poklicev"

"Rastoča zbirka uniform ima v policijskem muzeju posebno mesto. Prva uniforma generalne direktorice policije v vsej naši zgodovini ima zato še prav svojevrstno zgodovinsko in simbolno vrednost," je v nagovoru dejala ministrica.

"To uniformo sem prvič oblekla decembra 2018. Nosila sem jo ponosno in častno. V polnosti sem se zavedala, kaj predstavlja in kakšno odgovornost prinaša. Poleg tega je ta uniforma zame simbol enega najlepših poklicev na svetu, ki poleg obveznosti in dolžnosti prinaša tudi izjemno povezanost, kolegialnost in predvsem srčnost. Pravijo, da policist policijske uniforme v resnici nikoli ne sleče. Res je: ne gre le za službeno oblačilo, gre za nekaj več: policijo namreč nosimo v srcu, ne glede na uniformo, položaj ali funkcijo. Kot ministrica za notranje zadeve sem pred štirimi meseci resda slekla uniformo, a policija ostaja del mene in to se ne nikoli ne bo spremenilo," je zatrdila mag. Tatjana Bobnar.

20221004 111254

Okrogla miza o varovanju kulturne dediščine

Z okroglo mizo, namenjeno uslužbencem Policije in Ministrstva za notranje zadeve, želi Muzej slovenske policije spodbuditi sodelovanje laične in strokovne javnosti pri prepoznavanju, promociji in ohranjanju dediščine. V goste smo zato povabili kolege iz muzejev, s katerimi sodelujemo na področju ohranjanja tehniške dediščine, in kolegico iz Službe za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije.

20221004 123205

Na okrogli mizi so poleg vodje policijskega muzeja Darinke Kolar Osvald sodelovali še Maja Hakl Saje, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije dr. Barbara Juršič, direktor Gornjesavskega muzeja Jesenice Aljaž Pogačnik, načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske podpolkovnik mag. Zvezdan Marković in direktor Parka vojaške zgodovine Pivka mag. Janko Boštjančič.

IMG 5170

Od vijaka do tramvaja. Razstava Tehniškega muzeja Slovenije o ohranjanju tehniške dediščine

Po okrogli mizi so si udeleženci ogledali razstavo o ohranjanju tehniške dediščine, postavljeno v izložbah Ministrstva za notranje zadeve. Razstavo z naslovom Od vijaka do tramvaja je podrobneje predstavil Drago Štimac, vodja restavratorskega oddelka Tehniškega muzeja Slovenije.

IMG 5162

Razstava o ohranjanju tehniške dediščine, postavljena v izložbah notranjega ministrstva na Štefanovi ulici 2, Ljubljana, bo mimoidočim na ogled vse do konca leta 2022.

Vsakoletni dnevi kulturne dediščine so okvir raznovrstnim dogodkom po vsej Evropi

Dnevi evropske kulturne dediščine, ki potekajo od leta 1991 pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije, so skupna akcija številnih evropskih držav. Vsako leto konec septembra in v začetku oktobra Evropo preplavijo raznovrstni dogodki, ki v duhu evropske kulturne konvencije o skupni evropski dediščini omogočajo spoznavanje njenega bogastva in raznolikosti ter spodbujajo k dejavni vključitvi v varovanje in ohranjanje te dediščine za sedanje in prihodnje generacije.

Povezane vsebine

Muzej slovenske policije