Sorodne objave

 

V Oddelku za šolanje službenih psov Policijske akademije sta usposabljanje zaključila dva kosovska policista - inštruktor in vodnik službenega psa za splošno uporabo. Policista sta se štirimesečnega usposabljanja, ki je potekalo od 4. junija do 12. oktobra, udeležila na podlagi sporazuma med slovenskim zunanjim in notranjim ministrstvom.

DSC003

Delo s službenimi psi


Že drugo tovrstno usposabljanje, prvo je potekalo med 5. marcem in 8. junijem 2012, je dodatno utrdilo sodelovanje med slovensko in kosovsko policijo. Kosovska policista sta v dobrih štirih mesecih, ki sta jih preživela v Sloveniji, spoznavala tako metode šolanja policijskih psov kot tudi neposredno uporabo službenih psov na terenu, usposabljala pa sta se po osnovnem tečaju, po katerem se usposabljajo tudi slovenski vodniki.

P1030557 159

 Vaja sledenja


Na Kosovu je organizacija šolanja, usposabljanja in operativne uporabe vodnikov in službenih psov drugačna kot pri nas. Vlogi inštruktorja in vodnika nista tako natančno ločeni kot v slovenski policiji, tudi področje dela je še v razvoju. "Zato so šli kosovski policisti v Sloveniji skozi osnovni program usposabljanja vodnikov in šolanja psov, udeležili pa so se jih tako tisti, ki šolajo pse, kot tisti, ki jih uporabljajo na terenu, pa tudi tisti, ki počno oboje hkrati. Vsekakor pa gre za policiste, ki imajo že nekaj 'kilometrine' in mednarodnih izkušenj, zato sem prepričan, da bodo znali dodobra izkoristiti ponujeno znanje," je dejal vodja Oddelka za šolanje službenih psov Marko Medvešek.

P1030557 163

 Kosovska policista sta se usposabljala pod budnim očesom inštruktorjev Marka Štritofa in Matjaža Klemenčiča.


Mehdi Gashi je inštruktor za šolanje službenih psov od leta 2006. Kot je dejal, se je na prihod v Slovenijo dobro pripravil in se podrobno seznanil s slovenskimi inštruktorji, njihovim načinom dela in policijsko "pasjo šolo". Vseeno je usposabljanje prineslo tudi nekaj novosti, ki so ga kot izkušenega inštruktorja tudi presenetile. "Pri nas, na primer, službeni psi ne uporabljajo nagobčnikov, zato me je vaja z nagobčnikom nekoliko presenetila, pa tudi navdušila, saj tovrstnega načina dela do sedaj nismo poznali. Delali smo dobro, sodelovanje je bilo na visoki ravni. Včasih se je sicer zgodilo, da se glede nekaterih stvari, npr. posameznih elementov šolanja psa, nismo strinjali, vendar smo na koncu vedno našli skupni jezik," je dejal Gashi in pohvalil slovenska inštruktorja Marka Štritofa ter Matjaža Klemenčiča, ki sta vodila tečaj.

DSC 0364

Kondicijski del usposabljanja je potekal tudi v čudovitem okolju slovenskih hribov.


Ismajl Jaha je prišel na šolanje kot vodnik službenega psa. "Delali smo šest vaj, od katerih je name, poleg dela z nagobčnikom, največji vtis naredila t. i. vaja prosta sled. Usposabljanje je bilo zelo intenzivno, končni izpit pa precej zahteven. Vendar pa nikoli nisem pomislil, da mi ga ne bi uspelo opraviti," je še dejal Jaha.

DSC_0368

Pogumno naprej!


Izpit si je ogledal tudi Arbenesh Ajvazi, direktor kosovskih specializiranih policijskih enot, kamor organizacijsko sodijo tudi inštruktorji in vodniki službenih psov. Kot je dejal, so se na ta projekt pripravljali od leta 2005: "Iniciativo za usposabljanje je podala Suzana Zevnik, nekdanja vodja Oddelka za šolanje službenih psov, ki je službovala v civilni misiji na Kosovu." Projekt je potekal ob podpori vodstva kosovske policije in v tesnem sodelovanju z Oddelkom za šolanje službenih psov ter Sektorjem za mednarodno sodelovanje slovenskega notranjega ministrstva. Kot je poudarila Zevnikova, "je bilo sodelovanje v vseh fazah projekta izjemno prizadevno in požrtvovalno. Z zaključkom tega projekta je kosovska enota vodnikov službenih psov pridobila samostojnost in znanje za nadaljni lastni razvoj in napredek, navezala stike s sorodno institucijo druge države in s tem utrdila možnosti za nadaljnje sodelovanje."

DSC 0276

Zaključka tečaja se je udeležil tudi direktor kosovskih specializiranih policijskih enot, Arbenesh Ajvazi.


"Veseli smo, da smo uspeli realizirati to usposabljanje. Hvaležni smo slovenski policiji, ki je sprejela ta izziv in nam ponudila svoje bogato znanje," je še dejal Ajvazi.

DSC 0304

 Vodja Oddelka za šolanje službenih psov Marko Medvešek in predstavnik Policijske akademije Martin Jazbec sta ob koncu tečaja kosovskima policistoma podelila potrdila in jima čestitala za uspeh.

DSC 0290

Za opravljeni izpit je kosovskima policistoma čestital tudi Ilir Gashi, komandir enote vodnikov službenih psov in njun neposredni nadrejeni. Pohvalil je njun trud in dodal, da se veseli tega, da bosta svoje znanje prenesla tudi na druge sodelavce.

DSC 0169

Začetek novega prijateljstva ... Mehdi Gashi in belgijski ovčar Nik


V okviru tečaja sta policista izšolala tudi vsak svojega psa, ki sta ju odpeljala s seboj na Kosovo; Mehdi Gashi je postal ponosni lastnik belgijskega ovčarja Nika, Ismajl Jaha pa bo na Kosovu delal z nemškim ovčarjem Valkom.

DSC 0141

 Ismajl Jaha s svojim novim štirinožnim pomočnikom Valkom


"Mislim, da smo opravili dobro delo. Kosovska policista sta bila zelo zagnana, veliko sta spraševala in nasploh bila ves čas pripravljena trdo delati, zato sem prepričan, da s seboj ne odnašata le potrdila o izpitu, temveč veliko znanja, ki ga bosta znala koristno vpeljati v prakso. Želimo jima veliko uspeha pri svojem delu, prepričan pa sem, da se naše sodelovanje ne zaključuje. Ker ima področje dela s službenimi psi veliko podporo pri vodstvu kosovske policije, je seveda pričakovati, da se bo naše sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje," je še dejal Medvešek.