Sorodne objave

 

Ob 35. mednarodnem muzejskem dnevu, ki ga s pripravo različnih dogodkov v sredini maja praznujejo muzeji po vsem svetu, smo v našem muzeju danes, 18. maja 2012, ob 13. in 14. uri organizirali dan odprtih vrat. Ogled je vodila kustodinja in vodja muzeja Darinka Kolar Osvald.

Picture013 zm



Začetki Muzeja slovenske policije segajo v daljno leto 1920, ko je po zgledu drugih držav uprava policije v Ljubljani začela snovati policijsko zbirko. Muzej je skozi zgodovino deloval pod različnimi imeni in na različnih lokacijah. V njem se je zbiralo, dokumentiralo, hranilo, proučevalo in predstavljalo gradivo o kriminaliteti v Sloveniji, slovenski kriminalistiki, izvajanju kazenskih sankcij, o razvoju varnostnega sistema in delovanju organov za notranje zadeve, o sodelovanju policije pri osamosvajanju države oz. njeni vlogi v vojni za samostojno Slovenijo. Muzej je bil sprva kot pomemben vir strokovnega znanja dostopen le strokovni javnosti, za občo javnost pa se je začel odpirati po letu 1991. V njem so se vseskozi pripravljale tudi občasne gostujoče razstave, ki so predstavljale posamezne segmente dela organov za notranje zadeve širši javnosti po različnih krajih Slovenije. Zanimanja za muzej in njegove zbirke je bilo vedno veliko, saj ga je letno obiskalo preko 40.000 obiskovalcev. Gre namreč za specifični muzej, edini tovrstni v Sloveniji in drugi tovrstni na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Več o muzeju slovenske policije

Predstavnike medijev v torek, 22. maja 2012,  vljudno vabimo, da se pridružite organiziranemu vodenemu skupinskemu ogledu policijskega muzeja, skupaj z ministrom za notranje zadeve dr. Vinkom Gorenakom in generalnim direktorjem policije Jankom Gorškom, ki bo ob 13:30 uri potekal v Policijski akademiji v Tacnu.