Sorodne objave

 

Policija se je temeljito pripravila na november in december, ko pričakuje večjo prisotnost alkohola v cestnem prometu. Že ta vikend, od 9. do 11. novembra, ko bomo na Slovenskem praznovali Martinovo, bo na območju celotne države skupna akcija poostrenega nadzora nad psihofizičnimi sposobnostmi udeležencev v prometu.

Poleg skupne akcije pa bodo na območjih posameznih policijskih uprav potekali še lokalni poostreni nadzori. Izvajali se bodo različno; nekateri bodo potekali zvečer, nekateri pozno ponoči, vozniki pa lahko pričakujejo nadzor tudi v zgodnjih jutranjih urah.

Torej, poostrene kontrole bodo na različnih cestnih relacijah ob različnem času. Policisti ne bodo preverjali le psihofizične sposobnosti, ampak bodo merili tudi hitrost. V nadzore bodo vključene t.i. civilne patrulje, ki bodo redne patrulje opozarjale na vozila ob, če bo obstajal sum, da vozniki vozijo pod vplivom alkohola ali mamil oziroma psihoaktivnih zdravil.

Policija opozarja, da bodo obveznega preizkusa alkoholiziranosti deležni vsi vozniki, ki jim bodo policisti izmerili prekoračitev največje dovoljene hitrosti vožnje v naselju nad 30 km/h in izven naselja nad 40 km/h.

Med lanskim "Martinovim vikendom" so policisti ugotovili 763 kršitev, povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola. Kar 219 kršiteljev pa je imelo v organizmu več kot 1,1 promila alkohola. V letu 1999 so policisti med tem vikendom ugotovili 819 tovrstnih kršitev, 249 kršiteljev pa je imelo v organizmu nad 1,1 promila alkohola.

Med lanskim "Martinovim vikendom" se je na slovenskih cestah zgodilo 320 prometnih nesreč, v katerih so umrle tri osebe, 29 oseb je bilo huje, 69 pa lažje telesno poškodovanih. V 49 prometnih nesrečah (15,3 % ) so bili udeleženci pod vplivom alkohola. Leta 1999 pa se je v tem času zgodilo 316 prometnih nesreč. Tudi takrat so umrle tri osebe, 18 je bilo huje in 70 lažje telesno poškodovanih. V 39 prometnih nesrečah (12,3 %) so bili udeleženci pod vplivom alkohola.

Policija voznikom zato tudi letos svetuje:

  • v kolikor bodo uživali alkoholne pijače, naj za prevoz uporabijo javna prevozna sredstva ali naj prevoz opravi voznik, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in alkoholnih pijač ni užival,
  • naj upoštevajo, da ostane alkohol v organizmu še 12 ur po zaužitju. Tako naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno niso popolnoma sposobni za varno upravljanje vozila, pri preizkusu alkoholiziranosti pa je izmerjena stopnja še vedno lahko nad dovoljeno,
  • da dosledno upoštevajo vse omejitve hitrosti, pri vožnji pa naj vsi potniki uporabljajo varnostne pasove,
  • naj z odgovornim in strpnim ravnanjem v prometu poskrbijo, da jim bo praznovanje lahko ostalo v lepem spominu. Od njihovega ravnanja ni odvisna zgolj njihova varnost, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu.

Policija vsem želi prijetno, sproščeno, predvsem pa varno praznovanje.

 

Informacijo pripravil Sektor za cestni promet v Upravi uniformirane policije.

 

Miran Koren
PREDSTAVNIK POLICIJE ZA STIKE Z JAVNOSTMI