Sorodne objave

 

Zaradi lepega vremena, ki je napovedano za ta konec tedna, bo promet na cestah zopet gostejši. Na cestah bo znova tudi več motoristov, ki bodo poskušali izkoristiti še zadnje obdobje lepega vremena in suhih cest.

Ob tem bo konec tedna tudi čas trgatve, kar bo prispevalo ne samo h gostejšemu prometu v smeri proti vinorodnim območjem, temveč tudi k večji možnosti, da bodo vozniki vozili pod vplivom alkohola. Vse to pa lahko prispeva k nadaljnjemu slabšanju prometne varnosti.

Za posledicami prometnih nesreč je letos umrlo že 215 oseb, lani v enakem obdobju 174.

Statistični podatki kažejo, da se največ hudih prometnih nesreč še vedno zgodi čez vikend, torej od petka do nedelje in ob dobrih voznih razmerah (lepo vreme, suhe ceste).

Policija bo zato tudi ta konec tedna poostrila nadzor prometa na najbolj problematičnih cestnih odsekih in območjih. Predvsem bodo policisti pozorni na hitrost in vožnjo pod vplivom alkohola. Na posameznih območjih bomo promet nadzirali tudi iz helikopterja.

Prometne varnosti pa ni mogoče izboljšati zgolj z nadzorom, potreben je pravilen odnos do prometa in prometnih pravil prav vsakega od nas.

Zato vse udeležence v prometu ponovno opozarjamo:

  • da udeležbo v prometu razumejo kot odgovorno ravnanje, od katerega ni odvisna le lastna varnost, temveč tudi varnost drugih. Zelo pomembno je, da vozniki razumejo pomen prilagojene hitrosti, ki ne sme biti odvisna samo od veljavnih omejitev, temveč tudi od lastnosti, stanja ceste in prometnih razmer;
  • da kljub dobrim voznim razmeram vozijo previdno in pazljivo,
  • da v nobenem primeru ne uživajo alkoholnih pijač, če bodo kasneje v prometu udeleženi kot vozniki,
  • da na vseh sedežih v vozilu dosledno uporabljajo varnostne pasove. Naj nikomur ne bo odveč opozoriti sopotnika na obvezno uporabo varnostnega pasu. Mogoče mu bo s tem celo rešil življenje,
  • da v primeru, ko v vozilih nimajo vgrajene naprave za prostoročno telefoniranje, dosledno upoštevajo prepoved uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.


Naše posebno opozorilo velja voznikom motornih koles in koles z motorji. Slednji namreč po nekaj več poleti prevoženih kilometrih jeseni pridobijo občutek, da motorno kolo obvladajo, zaradi česar vozijo hitreje, več tudi tvegajo, kar pa je prepogosto usodno. Vsem svetujemo, da ne precenjujejo svojih zmožnosti in sposobnosti. Tudi vozišče in pnevmatike ne zagotavljajo več takšne oprijemljivosti, kot so jo poleti, na posameznih delih se na cesti zopet lahko pojavi tudi pesek, zjutraj pa megla. Vse to pri vožnji enoslednega vozila zahteva še dodatno previdnost.


Vse udeležence v prometu torej ponovno pozivamo, da tudi s svojim ravnanjem prispevajo k večji varnosti na naših cestah.


Srečno vožnjo!