Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije na Štefanovi 2 v Ljubljani, so Rafael Viltužnik, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, Robert Sušanj, vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije in Nuška Tavčar, predstavnica Policije za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi, predstavili problematiko prehitre vožnje, ki je še vedno glavni dejavnik prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami ter ukrepe, s katerimi želijo vplivati na odnos voznikov do prometnih pravil s poudarkom na hitrosti.


hitrost01


Načrt akcije z naslovom Hitrost - počasneje je varneje je Policija pripravila v okviru akcijskega programa za leto 2007 ter na podlagi Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2007-2011. Slednjo je na predlog Ministrstva za promet potrdil Državni zbor RS in je bila 9. 1. 2007 objavljena v Uradnem listu RS št. 2.

Prehitra vožnja oziroma vožnja z neprilagojeno hitrostjo je eden glavnih vzrokov prometnih nesreč. V načrtu dejavnosti pod nazivom Hitrost - počasneje je varneje so opredeljeni cilji, ukrepi in sodelujoči, ki lahko zmanjšajo posledice prometnih nesreč zaradi hitrosti. Glede na dejstvo, da je v vsaki tretji prometni nesreči zaradi prevelike in neprilagojene hitrosti prisoten tudi alkohol, bodo policisti poleg poostrenega nadzora hitrosti, v času akcije, vse voznike, ki bodo prekoračili največjo dovoljeno hitrost vožnje, tudi preizkusili z alkotestom.

Prvi del preventivne akcije je bil izveden med 12. aprilom in 12. majem letos, akcijo bomo, kot smo že napovedali, ponovili med 18. junijem in 9. julijem 2007.


hitrost02 Foto: Dean Božnik


Predstavniki Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi so na današnji novinarski konferenci predstavnikom medijev predstavili tudi devet novih lokacij oz. merilnih točk na slovenskih avtocestah, na katerih bodo nameščeni stacionarni merilniki hitrosti. V prostorih Specializirane enote za nadzor prometa v Upravi uniformirane policije na Vodnikovi 43/a v Ljubljani pa so si novinarji po novinarski konferenci lahko ogledali naprave za merjenje hitrosti.