Sorodne objave

 

Na smučišču RTC Krvavec so predstavniki Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za promet in Policije danes predstavili aktivnosti v zvezi s kršitvami prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju in kršitvami na smučiščih.

IMG 6790

Na novinarski konferenci so sodelovali (z desne proti levi): Janez Kastelic iz Sektorja za politiko ohranjanja narave na Ministrstvu za okolje in prostor, Robert Kralj iz Policijske uprave Kranj, Boris Grilc iz Direktorata za policijo in druge varnostne naloge na Ministrstvu za notranje zadeve, policist PU Kranj Robert Šebenik, mag. Jurij Kos iz prometnega inšpektorata RS na Ministrstvu za promet in vodja smučišča RTC Krvavec Anton Jerič.

 


V zadnjih dveh tednih, od 23. januarja do 8. februarja, so policisti skupaj z inšpektorji drugih pristojnih inšpekcijskih služb na območju celotne države izvedli številne poostrene nadzore nad zakonito uporabo vozil v naravnem okolju in nad spoštovanjem predpisov na smučiščih. Sodelovanje Policije z Inšpektoratom RS za okolje in prostor, Inšpektoratom RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, Inšpektoratom RS za notranje zadeve in Prometnim inšpektoratom Republike Slovenije je bilo dobro in se bo nadaljevalo tudi v prihodnje, predvsem med zimskimi šolskimi počitnicami, ko bo na belih strminah največ smučarjev.

IMG 6875

Zvočni posnetek izjave Roberta Kralja (mp3, 433 KB) 


Rezultate teh poostrenih nadzorov je predstavil Robert Kralj, višji policijski inšpektor na PU Kranj. Povedal je, da so policisti aktivnosti v naravnem okolju in na smučiščih izvajali na krajih, kjer so že v preteklosti ugotovili, da so tovrstne kršitve pogoste. Tudi v tokratni akciji so policisti obravnavali največ kršitev Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju, in sicer je šlo največkrat za nedovoljeno vožnjo s posebnimi prevoznimi sredstvi v naravnem okolju(v snežnih razmerah so to motorne sani), nekaj kršitev s temi vozili pa so policisti ugotovili tudi na kategoriziranih in nekategoriziranih cestah, ki so dane v uporabo za javni promet, kar je prekršek po določbah Zakona o varnosti v cestnem prometu.

IMG 6909


Pri izvajanju svojih pooblastil so policisti naleteli tudi na neprimerno vedenje kršiteljev, zaradi česar so v nekaj primerih ukrepali tudi po določbah Zakona o varstvu javnega reda in miru. Enemu kršitelju vožnje v naravnem okolju pa so zasegli prepovedane droge in zoper njega napisali odločbo v hitrem postopku. Na smučiščih so policisti ugotavljali predvsem prekrške, povezane s psihofizičnim stanjem smučarjev, in kršitve smučarjev, ki so neposredno ogrožali druge uporabnike smučišč. Med ugotovljenimi kršitvami sta bila tudi odklon alkotesta in smučanje pod vplivom alkohola.

IMG 6990

Vseh poostrenih nadzorov je bilo 79, v katerih so policisti ugotovili 57 prekrškov in izdali 33 plačilnih nalogov, 3 predloge drugemu prekrškovnemu organu, 9 opozoril, 4 obdolžilne predloge, en zaseg motornih sani (na območju PU Slovenj Gradec), 4 obvestila o prekršku in eno odločbo v hitrem postopku. Pri takšnih nadzorih policija pogosto uporablja tudi helikopter Letalske policijske enote, s pomočjo katerega je ugotovila nekaj kršitev, poleg tega pa so policisti na območju PU Kranj našli celo ukraden osebni avtomobil.

IMG 7064

Predstavnik Ministrstva za notranje zadeve Boris Grilc je opisal pooblastila in naloge nadzornikov na smučišču. Po Zakonu o varnosti na smučiščih je namreč za varnost na smučišču odgovoren upravljavec smučišča, ki mora za vzdrževanje reda in varnosti zagotoviti t. i. nadzornike smučišč. Sicer pa mora upravljavec smučišča zagotoviti tudi reševalno službo. Nadzorniki smučišč urejajo gibanje oseb in smučarjev, opozarjajo na spoštovanje določb zakona, dajejo navodila in odredbe, ugotavljajo identiteto smučarjev in drugih oseb, opravljajo oglede kraja nesreče na smučišču v vseh primerih, razen ko je posledica huda telesna poškodba ali smrt (tedaj ogled opravijo policisti), obveščajo policijo o sumu vožnje smučarjev pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, opozarjajo upravljavca smučišča na neurejenost ali pomanjkljivo opremljenost smučišča in nevarna mesta na smučišču idr. V zimski sezoni 2007/08 so nadzorniki obravnavali 1314 nesreč na smučiščih, v letošnji zimski sezoni 2008/09 pa je bilo na Inšpektorat RS za notranje zadeve podanih 457 zapisnikov za obravnavane nesreče.

IMG 6759

V zvezi z vožnjo z motornimi sanmi v naravnem okolju je povedal, da Zakon o varnosti na smučiščih opredeljuje, da je na smučiščih dovoljeno le smučanje. Smučišče je urejen, označen, zavarovan in nadzorovan smučarski prostor, ki je trajno namenjen smučanju in drugim dejavnostim na snegu. Zakon opredeljuje tudi ravnanje smučarjev in drugih oseb na smučišču. S tem zakonom je torej splošno prepovedana vožnja z motornimi sanmi na smučiščih oz. zunaj za to predvidenih površin, globa za takšno kršitev pa znaša od 200 do 600 evrov.

 

Janez Kastelic iz Ministrstva za okolje in prostor je zatem podrobneje predstavil Uredbo o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju. Poleg uredbe to področje urejajo še drugi predpisi (Zakon o gozdovih, Zakon o varnosti na smučiščih, Zakon o varnosti cestnega prometa in Zakon o planinskih poteh), zaradi česar je veljavna zakonodaja s področja uporabe motornih sani po njegovih besedah nekoliko razpršena. MOP je zato ustanovilo medresorsko delovno skupino, ki bo zbrala vse predloge in pobude zainteresirane javnosti ter poskusilo urediti to področje. Na ministrstvu so vzpostavili tudi spletno stran, namenjeno tej problematiki in vsem, ki si želijo voziti z motornimi vozili (motornimi sanmi, štirikolesniki, motorji) izven cest oz. na zasneženih cestah. Pričakujejo, da bo z boljšo informiranostjo ljubiteljev adrenalinske vožnje z motornimi vozili voženj v naravi manj, s tem pa bodo tudi manj motili živali in poškodovali rastline. Poleg povzročanja škode naravi so vožnje moteče tudi za planince, tekače na smučeh in druge ljubitelje narave.

IMG 6937


Predstavnik Prometnega inšpektorata RS mag. Jurij Kos je povedal, da bodo v tem času izvajali pogostejše nadzore nad obratovanjem smučiščih, na primer nad teptalnimi stroji, žičnicami. Nadzirali bodo tudi delo upravljavcev smučišč, ki so v prvi vrsti odgovorni za varno obratovanje naprav na smučiščih. Če ugotovijo, da so naprave na smučišču neustrezne, lahko smučišče tudi zaprejo. Nazadnje je še opozoril na objestnost, neodgovornost in precenjevanje lastnih sposobnosti nekaterih smučarjev in na to, da je po njegovem mnenju premalo smučarske vzgoje, tako v vrtcih kot osnovnih in srednjih šolah, saj je kršitev in poškodb med mladimi preveč. Vsak smučar bi moral dobro poznati ukrepe za varno smučanje in 10 osnovnih FIS pravil.

IMG 6943

Vodja smučišča RTC Krvavec Anton Jerič prav tako meni, da so smučarji premalo poučeni o predpisih na smučišču, zato je poudaril, da je osnovno pravilo smučanja neprecenjevanje lastnih sposobnosti in spoštovanje drugih uporabnikov smučišča, pa naj bodo to smučarji, deskarji, sankači ali le sprehajalci. Opozoril je, da se morajo vsi udeleženci zimske smuke ravnati po znakih, s katerimi so smučišča opremljena. Znaki so opozorilni, obvestilni, znaki za prepoved ter znaki za obveznost. Vsak je dolžan te znake poznati in jih upoštevati. Njihov namen je, da smučarje še pred pričetkom smučanja seznanijo z imeni prog, njihovo težavnostno stopnjo, točko, kjer se končajo, predvsem pa na to, ali so proge odprte ali zaprte.

IMG 6825

Vsi udeleženci so se na koncu strinjali, da smo na prvem mestu za lastno varnost in varnost drugih odgovorni sami in da sta pomembni samodisciplina in odgovorno ravnanje vseh udeležencev. Da bi bilo nesreč in poškodb na koncu zimske sezone čim manj!

 

IMG 6935