Sorodne objave

 

Policija odločno in v celoti zavrača vse očitke, ki so se v zadnjih dneh pojavili v javnosti v zvezi s kriminalistično preiskavo s področja gospodarske kriminalitete, o kateri smo javnost obvestili v ponedeljek, 30. 6. 2008. Policija je v navedeni kriminalistični preiskavi vse postopke opravila zakonito, v skladu z veljavnimi predpisi in pravili stroke.

Policija je omenjeno kriminalistično preiskavo začela zaradi zaznanih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. O zaznavi je takoj obvestila pristojno državno tožilstvo, ki je v nadaljevanju začelo z usmerjanjem predkazenskega postopka. Policija je takoj začela z zbiranjem obvestil tako s klasičnimi kot tudi prikritimi policijskimi ukrepi, vsi ukrepi in postopki v tem okviru so bili izvedeni zakonito in v skladu z veljavnimi predpisi.

Policisti so v nedeljo, 29. 6. 2008, osumljencema odredili pridržanje v skladu s pogoji, določenimi v 157. členu Zakona o kazenskem postopku, ker so bili podani utemeljeni razlogi za sum, da sta osumljenca storila kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, in je bilo pridržanje potrebno zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o tem kaznivem dejanju ter je obstajala opravičena bojazen, da bo prišlo do uničenja sledov kaznivega dejanja. Pri tem postopku niso sodelovali policisti iz Posebne policijske enote ali Specialne enote policije, policisti, ki so uporabili prisilna sredstva, so jih glede na obstoječe okoliščine uporabili v skladu z veljavnimi predpisi ter pravili stroke.

Policija ob usmerjanju pristojnega državnega tožilstva intenzivno nadaljuje z vsemi aktivnosti z namenom sestave in posredovanja kazenske ovadbe na pristojno državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj.

Na koncu je treba poudariti, da je policija ne glede na aktualno družbeno dogajanje dolžna na podlagi zakonskih pooblastil in dolžnosti ob zaznavi razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj izvršiti vse potrebne ukrepe, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se storilec ali udeleženec ne skrije ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki utegnejo biti dokaz, in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka. Policija to počne tudi v konkretnem primeru.