Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci Generalne policijske uprave in Policijske uprave Kranj sta mag. Aleksander Jevšek, direktor Uprave kriminalistične policije GPU, in Simon Velički, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Kranj, predstavila aktivnosti v zvezi s preiskovanjem kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala.

Na novinarski konferenci je vodja SKP PU Kranj Simon Velički predstavil obsežnejšo akcijo preiskave več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, kjer so osumljenci preko "slamnatega" podjetja legalizirali blago in storitve in pri tem ustvarili nezakonit promet za skoraj dva milijona evrov.

IMG KD 6478

Zvočni posnetek izjave Simona Veličkega (mp3) 

 

Obenem je direktor UKP GPU mag. Aleksander Jevšek predstavil stanje na področju odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj v Sloveniji, s poudarkom na gospodarski kriminaliteti in korupciji.

IMG KD 6489

Med drugim je dejal, da se kriminaliteta v primerjavi z lanskim letom ni povečala. Policija je v prvih petih mesecih letošnjega leta (v oklepaju so podatki za isto obdobje v letu 2006) obravnavala  40.025 (40.003) oz. za 0,1 % več kaznivih dejanj. Materialna škoda, povzročena s kaznivimi dejanji, pa znaša 158.320.576 evrov.

Policisti in kriminalisti so bili pri preiskovanju kaznivih dejanji uspešnejši kot v enakem obdobju lanskega leta, saj so preiskali kar 48,6 % (42,25 %) kaznivih dejanj.

IMG KD 6470

Policisti so obravnavali 40 % manj umorov; 28,4 % manj posebno hudih in hudih telesnih poškodb; 26,8 % manj tatvin avtomobilov; 34,4 % manj ropov; 19,7 % več je bilo odkritih kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog oz. 876 (732), kar kaže na povečano lastno dejavnost policije. 7,0 % manj je bilo vlomov, preiskanost tovrstnih kaznivih dejanj pa se je povečala za 6 %.

Samo v obdobju petih mesecev so kriminalisti in policisti obravnavali 3.342 (3.203) kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Preiskanost teh kaznivih dejanj pa je 95,28-odstotna. V petih mesecih je bila s temi kaznivimi dejanji povzročena materialna škoda v višini slabih 53 milijonov evrov (48.695.032 evrov).

V številu obravnavanih gospodarskih kaznivih dejanj so zajeta tudi kazniva dejanja čiste korupcije (19) in večje število kaznivih dejanj, kjer je kot posredni motiv storitve prisotna tudi korupcija (za večje število korupcijskih zadev operativne obdelave še potekajo).

 

Zvočni posnetek izjave mag. Aleksandra Jevška (mp3) 

 

Na novinarski konferenci je mag. Jevšek odgovoril tudi na aktualna vprašanja glede zadnjih odmevnejših zadev.

 

Zvočni posnetki:


Ali policija dobro sodeluje s KPK (mp3) 


Policijske starešine ne vplivajo na potek preiskav KD (mp3) 


Kako poteka preiskava Patria in očitki o nedelu policije (mp3)