Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci v prostorih Generalne policijske uprave so predstavniki slovenske in hrvaške policije javnosti predstavili potek in rezultate uspešno zaključene preiskavo več kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja države na območju celotne Slovenije.

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Robert Črepinko, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto pri UKP GPU Slavko Koroš in predstavnik hrvaške policije Darko Jurčec so poudarili, da je tokratni uspeh policije rezultat uspešnega večmesečnega dela policistov in kriminalistov iz več policijskih uprav v Sloveniji ter odličnega mednarodnega sodelovanja z državami Zahodnega Balkana kakor tudi zahodnoevropskimi državami.

Tako so policisti policijskih uprav Maribor, Krško, Postojna inMurska Sobota v sredo, 23. 1. 2008, sočasno zaključili več posameznih obsežnih zadev zaradi suma storitve več kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Policisti so namreč v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi lani, zlasti od polletja naprej, intenzivno spremljali mednarodne kriminalne združbe, ki so se ukvarjale s kaznivimi dejanji Prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja države. V preiskavi so uporabljali tako klasične metode policijskega dela kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Med izvajanjem kriminalistične preiskave so policisti ugotovili, da so bile kriminalne združbe zelo dobro organizirane, vsak posameznik je natančno vedel, kaj je njegova naloga, njihova posebnost pa je bila, da so bili določeni pripadniki združb tudi zelo dobri poznavalci meje med Hrvaško in Slovenijo.

Delovale so tako, da so vodje organizirali ilegalne prehode oseb z območja Albanije ali Kosova preko Srbije ali preko BIH na Hrvaško, kjer so jih "prevzeli" tamkajšnji osumljenci ter jih nato na različnih območjih ilegalno prepeljali v Slovenijo (običajno peš), kjer so jih pričakali slovenski vozniki. Kasneje so ilegalce bodisi za nekaj časa nastanili v Sloveniji bodisi so jih odpeljali naprej v zahodnoevropske države. Sam prevoz je običajno potekal na zelo nehuman način, saj so jih v posameznih prevoznih sredstvih prevažali veliko, poleg tega so jih prevažali v avtomobilskih prtljažnikih pri visokih temperaturah itd.

V sredo, 23. 1. 2008, so policisti zgoraj navedenih policijskih uprav istočasno izvedli skupno zaključno akcijo na območju celotne Slovenije. Zaključne akcije so bile izvedene tudi na Hrvaškem in v Albaniji.

V zaključnih akcijah so policisti posameznih uprav odvzeli prostost več osebam. Med spremljanjem omenjenih kriminalnih združb so prijeli tudi več ilegalnih migrantov. V nadaljevanju so podatki za posamezne policijske uprave:

 


Policijska uprava Postojna:

  • Policisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja države po členu 311/III Kazenskega zakonika podali 16 kazenskih ovadb zoper 27 osumljencev.
  • Opravili so 10 hišnih preiskav.
  • Pridržali so 7 osumljencev in jih privedli k pristojnemu preiskovalnem sodniku. Zoper 5 osumljencev je preiskovalni sodnik odredil pripor.
  • Med večmesečno preiskavo so policisti prijeli 167 ilegalnih migrantov.


Policijska uprava Krško:

  • Policisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja države po členu 311/III Kazenskega zakonika podali 12 kazenskih ovadb zoper 26 osumljencev.
  • Opravili so 4 hišne preiskave.
  • Pridržali so 3 osumljence in jih privedli k pristojnemu preiskovalnem sodniku. Zoper 3 osumljence je preiskovalni sodnik odredil pripor.
  • Med večmesečno preiskavo so policisti prijeli 70 ilegalnih migrantov.


Policijska uprava Maribor:

  • Policisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja države po členu 311/III Kazenskega zakonika podali 64 kazenskih ovadb zoper 45 osumljencev.
  • Opravili so 21 hišnih preiskav.
  • Pridržali so 6 osumljencev in jih privedli k pristojnemu preiskovalnem sodniku. Zoper 6 osumljencev je preiskovalni sodnik odredil pripor.
  • Med večmesečno preiskavo so policisti prijeli 212 ilegalnih migrantov.


Policijska uprava Murska Sobota:

  • Policisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja države po 311/III členu Kazenskega zakonika podali 6 kazenskih ovadb zoper 9 osumljencev.
  • Opravili so 6 hišnih preiskav.
  • Pridržali so 5 osumljencev in jih privedli k pristojnemu preiskovalnem sodniku. Zoper 4 osumljence je preiskovalni sodnik odredil pripor.
  • Med večmesečno preiskavo so policisti prijeli 12 ilegalnih migrantov.


V hišnih preiskavah so policisti zasegli večje število mobilnih telefonov, SIM kartic, razno dokumentacijo, pištolo, strelivo, hladno orožje in manjšo količino mamil.

Med preiskavo je policija na območju Slovenije prijela 461 ilegalnih migrantov in kazensko ovadila 107 osumljencev, državljanov Slovenije, Hrvaške, Albanije in Srbije.

V skupni akciji je bilo na območju Slovenije, Hrvaške in Albanije skoraj sočasno prijetih 57 osumljencev, izvedenih je bilo 62 hišnih preiskav.

Cena za prevoz ilegalnih migrantov je bila odvisna od dolžine poti, ki je bila potrebna za njihov prihod v ciljno državo. Za prevoz po celotni poti, npr. iz Albanije ali Kosova v zahodnoevropske države, so morali ilegalni migranti plačati za odraslo osebo tudi do 3.500 evrov. Če bi osumljenci svoje načrte uresničili, bi si s tem pridobili za več kot 500.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

V zaključni akciji je sodelovalo več kot 220 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Murska sobota, Maribor, Celje, Ljubljana, Krško, Kranj in Postojna ter Generalne policijske uprave.

 


Okrepljeno regionalno sodelovanje držav Zahodnega Balkana je tudi ena izmed prioritet Slovenije med predsedovanjem Svetu Evropske unije.

Slovenija je mednarodno sodelovanje v tem primeru izvedla v sodelovanju s SECI Centrom (Pobuda za sodelovanje v Jugovzhodni Evropi), ki ima sedež v Romuniji in katerega članice so tudi države Zahodnega Balkana. Primer, ki je predstavljen, je dokaz, da se je Slovenija tudi te prioritete predsedovanja lotila ne le na strateški, temveč tudi na operativni ravni.

Predstavljeni primer tudi zgovorno predstavlja uspešnost slovenske policije pri varovanju schengenske meje Evropske unije.

Osumljenci so ljudi poskušali v državo spraviti na različnih delih državne meje. Toda pri tem jim je spodletelo zaradi dobrega in usklajenega dela tako policistov, ki fizično in tehnično varujejo državno mejo, kot kriminalistov. V opisanem primeru je šlo za vzoren primer prepletanja policijskih ukrepov tako neposredno na državni meji kakor tudi v notranjosti države. Takšna kombinacija zagotavlja visoko raven varovanja schengenske meje.

Poudarjamo tudi, da zaradi vzpostavitve schengenskega sistema nikakor ni oteženo sodelovanje s Hrvaško in drugimi policijami. Ta primer dokazuje, da drži ravno nasprotno.


Fotografije z novinarske konference

NK RobertCrepinko

Robert Črepinko, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi
NK SlavkoKoros

Slavko Koroš, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto pri UKP GPU
NK DarkoJurcec HR

Darko Jurčec, predstavnik hrvaške policije