Sorodne objave

 

Čudovito poletje je zagotovo tudi čas za obisk gora, a ima narava svoje pasti, zaradi katerih se lahko ture končajo tudi tragično. Tveganje, sploh v zadnjem tednu, povečuje še vročina. Zato vse obiskovalce gora pozivamo, naj se gora lotevajo previdno, ustrezno pripravljeni in dobro informirani.

Video resevanje v gorah izrez

Minuli teden so posadke policijskega helikopterja z dežurno ekipo za reševanje v gorah opravile 10 reševanj in rešile 14 pohodnikov. Eno reševanje se je kljub hitri pomoči žal končalo tragično. Oglejte si video

Edini dan, ki je minil brez reševanj, je bil deževni ponedeljek, neprekinjena serija nesreč pa se je začela v torek, 4. julija 2023, ko je med Golico in Klekom s poti zdrsnil pohodnik in se poškodoval. V sredo se je pri plezanju na območju Begunjščice nato zaradi odloma skale pri plezanju poškodoval alpinist. Helikopter je rešil tudi nepoškodovanega soplezalca.

V četrtek, 6. julija, je helikopterska ekipa v slabi vidljivosti opravila dve zahtevni reševanji na Mangartu in Prisojniku. Na Mangartu sta v snežnih razmerah obtičala neustrezno opremljena Poljaka, na Prisojniku pa izgubljena in obnemogla skupina državljanov Češke.

V petek je pri izviru Soče pohodnik pri hoji zdrsnil s poti in padel v globel.

Screenshot 20230709 204322

Na območju Mangarta (2.679 m) sta bila rešena dva neprimerno opremljena državljana Poljske (41-letni moški in 35-letna ženska). Z mehkimi pohodnimi čevlji sta se po snežišču proti Mangartu ob pomoči jeklenice in samovarovalnega kompleta vzpenjala po zelo zahtevni zavarovani poti (Slovenska pot). Ko sta med vzponom prišla do mesta, kjer pot ni več varovana z jeklenico, pa sta prestrašena obstala.

FOTO1 06072023

Ker je reševanje zelo oteževala megla, je bila potrebna kombinacija klasičnega in helikopterskega reševanja. Helikopter je v bližino zato najprej prepeljal bovške gorske reševalce, ki so se spustili do pohodnikov in ju zaščitili, posadka pa je nato z jeklenico oba dvignila v helikopter in odpeljala v dolino.

FOTO3 06072023

S Prisojnika (2.547 m) so bili v slabih vremenskih razmerah rešeni štirje državljani Češke (tri ženske in moški), ki so se zjutraj z Vršiča odpravili proti Kriškim podom in nekje na poti zašli. Med tavanjem po območju med Razorjem in Prisojnikom so za spust naposled uporabili še zahtevno Grebensko pot in omagali. Tudi to reševanje je zelo ovirala megla. Zato so bili za klasično reševanje ponovno pripravljeni tudi bovški gorski reševalci.

FOTO2 06072023

Pet nesreč samo čez vikend

Preko vikenda se je zvrstilo še pet nesreč. Tri v soboto – ena s smrtjo pohodnika zaradi zdravstvenih težav – in dve včeraj. Pohodnik je umrl med pohodništvom v bohinjskih gorah, nad Smokuško planino je v pohodnico priletela skala in jo hudo poškodovala, na Vrtači pa je posadka policijskega helikopterja z radovljiškimi gorskimi reševalci rešila obnemoglega pohodnika. Z območja Martuljških slapov je bil včeraj v zdravstveno ustanovo s helikopterjem po uspešnem oživljanju zaradi resnih zdravstvenih težav prepeljan državljan Belgije. Pri Črnem jezeru pa je helikopterska ekipa pomagala še tujcu, ki si je pri sestopu poškodoval nogo.

Screenshot 20230709 134825

Posadka policijskega helikopterja

V gore le previdno, ustrezno pripravljeni in informirani!

Raznovrstnost vzrokov kaže, kako zahtevne so gore in v kako težkih situacijah se lahko znajdejo pohodniki v sredogorju in visokogorju. Zato pozivamo obiskovalce gora, naj sprejemajo prave odločitve in se jih lotevajo z veliko mero previdnosti, odgovornosti in zbranosti. Dobro se pripravite na pot, prilagodite jo sebi, če hodite v skupini, pa najslabše pripravljenemu članu skupine. Bodite pozorni na okolico in padajoče kamenje, pijte zadosti brezalkoholnih tekočin in bodite pripravljeni na vročino ter morebitne nenapovedane nevihte.

Opremite se z informacijami in nikjer ne tvegajte. Srečno na poti.

Povezane vsebine

Nasveti za pohodnike, planince in gornike (preventivni nasveti policistov)

Varneje v gore poleti (preventivni nasveti Planinske zveze Slovenije)