Sorodne objave

Iskanje pogrešanih oseb 27. september 2024
 

 Namestnik v. d. generalnega direktorja policije Jože Senica se je 17. novembra 2020 udeležil virtualne okrogle mize z naslovom Vloga sistema nacionalne varnosti ob krizi covid-19, ki sta jo organizirala Evro-Atlantskegi svet Slovenije in Katedra za obramboslovje Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

20201117 150644

Izkušnje in vlogo Policije, Slovenske vojske in Uprave RS za zaščito in reševanje pri spopadanju s t. i. kovid krizo so poleg namestnika v. d. generalnega direktorja policije Jožeta Senice predstavili še brigadir Miha Škerbinc, poveljnik sil Slovenske vojske, in Olga Andrejek, direktorica Urada za preventivo, usposabljanje in mednarodno sodelovanje iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

20201119 130827

Preko sto udeležencev okrogle mize se je tako lahko seznanilo z ugotovitvami, rešitvami in izzivi, s katerimi se sooča slovenski nacionalno-varnostni sistem. Ne glede na to, da je zdravstvo ključni sistem za soočanje s krizo, predstavljene institucije igrajo pomembno podporno vlogo, brez katere bi bila situacija lahko še bolj kritična.

20201117 150551

Kot so govorci ugotavljali, je bil v Policiji, Slovenski vojski in v podsistemu varovanja pred naravnimi in drugimi nesrečami sprejet širok spekter operativnih ukrepov za spopadanje s krizo. Poudarjena je bila skrb za zdravje in varnost lastnega osebja, saj bi velika stopnja obolelosti med zaposlenimi v policiji, vojski in na področju zaščite in reševanja oslabila funkcionalnost ključnih mehanizmov zagotavljanja nacionalne varnosti.

20201119 131518

Vsi sistemi se lahko pohvalijo z dobrimi rešitvami, ki so jih izvedli v času krize, hkrati pa se soočajo tudi z različnimi skrbmi in dilemami. Ob tem so se tudi veliko naučili in izkušnje iz prve faze korona krize prenesli v operativne načrte in organizacijo dela v drugi fazi. Kot so še poudarili, smo lahko previdno optimistični glede pripravljenosti našega nacionalnega varnostnega sistema za soočanje z izzivi ob morebitnem nadaljevanju krize.

Vir: Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani